18. sep 2015.

Tribina: Projektno finansiranje medija ogroman iskorak

Projektno finansiranje medija je ogroman iskorak iz sistema javnog finansiranja, koji je omogućavao zloupotrebu promovisanja političkih i ekonomskh interesa, zaključeno je danas na tribini na temu finansiranja medija

Projektno finansiranje medija je ogroman iskorak iz sistema javnog finansiranja, koji je omogućavao zloupotrebu promovisanja političkih i ekonomskh interesa, zaključeno je danas na tribini na temu finansiranja medija sa koje je državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković saopštio da je konkurs za dobijanje sredstava produžen do 30. septembra.

Mirković je apelovao na sve koji žele da učestvuju na konkursu da blagovremeno dostave potrebnu dokumentaciju istakavši da u fondu za te namene ima 45 miliona dinara..

Prema njegovim rečima, do kraja avgusta 84 lokalne samoupravne su raspisale konkurs za projektno finansiranje medija po novim pravilima, to nije učinilo 60 loklnih samuprava, dok je u 28 opština sprovedena privatizacija lokalnih medija.

On je na tribini  „Javni interes za građane i medije i novi način finasiranja medijskih sadržaja“ rekao da od 28 opština u 10 nije postojao drugi elektronski mediji koji je mogao da aplicira za konkretnu pomoć.

Neke opštine, prema njegovim rečima, konkurse nisu raspisale zbog, kako je rekao Mirković, siromaštva ili zato što ni nemaju medije.

Govoreći o privatizaciji medija, Mirković je rekao da je prvi krug privatizacije doneo 22 medijima nove vlasnike, a da je raspisan drugi krug za preostale medije koji po zakonu treba da bude okončan do 31.oktobra.

Šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhart je rekao da novi Zakon o informisanju omogućava da država pomogne da mediji izveštavaju o temama o javnog interesa.

„Ovaj sistem treba da doprinese da se uslovi na medijskom tržištu stabilizuju, a novac građana troši u cilju informisanja“, naglasio je on  i dodao da zakon sprečava promovisanje interesa političkih i ekonomskih krugova, koji žele da utiču na nezavisnost uređivačke politike.

On je preneo da nezavisne institucije još uvek upozoravaju na nastavak zabrinjavajućih trendova u društvu, kada je reč o mediima, te dodao da je neophodno  trajno raditi na očuvanju medijskog pluralizma i lokalnog informisanja širom Srbije.

Podvukao je i značaj podrške lokalnim medijima, posebno onim na jezicima nacionalnih manjina, jer finansijski opstanak takvih medija predstavlja veliki izazov.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić ukazao je da lokalne samouprave odavno nisu bile suočene sa ovako kompleksnom temom kao što je sufinasiranje medija.

On je istakao da je pravovremeno informisanje građana obaveza medija, ali i lokalne samouprave koje treba na transparentan način da podrže medije.

Zbog novog načina finansiranja medija planiranje novog budžeta lokalnih vlasti dobija na značaju, smatra Perišić dodajući da se lokalne administracije uveliko pripremaju za ovaj proces.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je da je projektno sufinansiranje ogroman iskorak iz sistema javnog finansiranja, koji je omogućavao zloupotrebu promovisanja političkih i ekonomskh interesa.

„Novim setom zakona, pre svega o javnom informisanju, ova sfrera je u dobroj meri uređena“, naglasio je on dodajući da je 2015. nazvana eksperimentalnom godinom, a da je cilj da posle ovogodišnjeg iskstva problemi budu analizirani i otklonjeni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend