09. okt 2015.

Trojica oslobođena za pretnje Brankici Stanković

brankicaViši sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu navijača Partizana optužbi da su nasilničkim ponašanjem ugrozili sigurnost novinarke B92 Brankice Stanković

Oni su oslobođeni optužbi da su nasilničkim ponašanjem, odnosno skandiranjem sa tribina ugrozili bezbednost urednice “Insajdera“ Brankice Stanković na utakmici Partizan – Šahtjor 16. decembra 2009. godine.

Ovom odlukom Višeg suda, kao drugostepenog, preinačena je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom su zbog nasilničkog ponašanja Dragan Đurđević, Nemanja Bogdanović i Nemanja Odalović bili osuđeni na uslovne kazne od po nekolio meseci zatvora, rekla je za Tanjug branilac Bogdanovića advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

Povodom istog događaja Apelacioni sud u Beogradu je pre dve godine pravosnažno osudio na višemesečne uslovne kazne zatvora trojicu najvijača „Partizana“ zbog ugožavanja sigurnosti novinarke i urednice „Insajdera“ Brankice Stanković.

Istom tom odlukom Apelacioni sud je odlučio da se suđenje ponovi za Odalovića, Bogdanovića i Đurđevića jer se, kako je obrazložio sud, „osnovano žalbom branioca Nemanje Bogdanovića navodi da nije utvrđeno da je Bogdanović značajnije ugrozio spokojstvo građana, „jer nema dokaza da su neki građani (a posebno ne u većem broju) bili ugroženi i da je bilo ugroženo njihovo spokojstvo“.

Oni su međutim opet bili osuđeni 2014. pred Prvim sudom, a pravosnažnom presudom Višeg suda sada su oslobođeni svih optužbi, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Odlukom Apelacionog suda od oktobra 2013. godine zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, vođa navijačke grupe „Šedous“ Goran Klještan i Aleksandar Perišić kažnjeni su uslovno sa 10 meseci zatvora, sa rokom provere od četiri godine, a Milan Gudurić na godinu zatvora, uslovno na pet godina.

Oni su osuđeni jer su pretećim skandiranjem ugozili sigurnost Stankovićeve i pretili joj smrću, uzvikujući parolu: „Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija“ sa južne tribine stadiona Partizana.

U tom periodu Insajder je istraživao delovanje navijačkih grupa raznih klubova, pa i sportskog društva „Partizan“.

Zbog tog incidenta na stadionu, postupak je vođen i protiv jednog od vođa navijačke grupe Partizana „Alkatraz“ Miloša Radosavljevića Kimija, ali razdvojeno od ovog sudskog postupka, jer je jedno vreme bio u bekstvu.

On je, u međuvremenu, uhapšen i osuđen pravosnažno na 16 meseci zatvora, a kaznu je već izdržao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend