07. jan 2015.

TUR: Uhapšena strana novinarka

sferaTurska policija uhapsila je jednu holandsku novinarku zbog optužbe za terorizam, izvestili su britanski mediji.

Novinarka Frederike Girdink, stacionirana uglavnom u kurdskom gradu Dijarbakiru na jugoistoku Turske, napisala je na Tviteru da joj je policija pretresla kuću i privela je po optužbama koje se odnose na „propagandu za jednu terorističku organizaciju“, preneo je Rojters.

Holandski ministar spoljnih poslova Bert Kenders, koji se nalazi u poseti Ankari, izjavio je da je šokiran zbog hapšenja novinarke.

Policijski zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da je Girdinkova, aktivna korisnica Tvitera koja izveštava za holandski radio i novine, ali i za britanski „Independent“, zadržana po nalogu tužilaštva i da će biti puštena nakon što da izjavu.

U isto vreme kada je uhapšena novinarka, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas, u svom govoru pred stranim ambasadorima u Turskoj, da nigde u Evropi novinari ne uživaju veće slobode nego u Turskoj.

Iako je zadržavanje stranih novinara retkost u Turskoj, turski novinari i urednici često rizikuju da budu uhapšeni zbog stvari koje pišu ili govore, navela je britanska agencija.

Prošle sedmice dva novinara su uhapšena zbog stavova iznetih na Tviteru u kojima su kritikovali postupke turskih vlasti, a prošlog meseca urednik jednog opozicionog lista je optužen za pripadnost terorističkoj organizaciji.

Frederike Girdink, koja u Turskoj radi kao novinar slobodnjak od 2006, autorka je knjige „Dečaci su mrtvi“, objavljene prošle godine, u kojoj istražuje bombardovanje u kome su učestvovali turski vojni avioni 2011, kada je poginulo 35 kurdskih civila.

Prema Indeksu slobode medija za 2014, nevladine organizacije Reporteri bez granica, Turska je zauzela 154 mesto od 180 država.

 dark globe gif by giphy.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend