08. mar 2016.

Turska: Posle lista „Zaman“ došao i slučaj Džihan

Turska novinska agencija Džihan biće pod upravom poverenika, poput najprodavanijeg turskog opozicionog lista „Zaman“, odlučio je sud

Kako se navodi, agencija Džihan bliska je pokretu koji predvodi propovednik Fetulah Gilen kojeg je turski predsednik Erdogan optužio da pokušava da sruši vladu.

Državna agencija Anadolija navodi da je sud imenovao tri poverenika koji će voditi novinsku agenciju Džihan, koja je kao i list „Zaman“.

Erdogan je u prethodne dve godine u više navrata pokretao sudske procese i čistke protiv pristalica imama Gilena, a njih dvojica su nekada bili bliski saradnici.

Najprodavaniji turski opozicioni list Zaman, koji će po odluci suda biti pod upravom pravosudnih organa, saopštio je u petak da takav potez napad na slobodu medija.

Kako je navedeno na sajtu Zamana, odluka da pravosudni organi vode medijske organizacije predstavlja novi, još jedan metod za „ućutkivanje“.

„Dnevnik Zaman je pod ozbiljnim pritiskom već duže od dve godine, koji se ogleda u zabrani akreditacija, poreskim inspekcijama, mešanjem u oglašavanje i pretnjama njegovim čitaocima“, navodi se na sajtu.

List je osim toga izrazio zabrinutost zbog „svih razvoja događaja“ koji podrivaju demokratiju Turske.

Ubrzo su se oglasili i visoki zvaničnici EU koji su takođe izrazili zabrinutost zbog razvoja događaja u Turskoj nakon što su turske vlasti preuzele kontrolu nad opozicionim listom.

Oni su poručili da Turska kao zemlja kandidat za članstvo u EU treba da poštuje slobodu medija.

Komesar EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je danas na Tviteru da je „krajnje zabrinut zbog najnovijih događaja u vezi sa listom „Zaman“ koji ugrožavaju napredak Turske u drugim oblastima“.

„Nastavićemo da pomno pratimo ovaj slučaj. Turska, kao zemlja kandidat, mora da poštuje slobodu medija“, dodao je Han u poruci.

Nakon svega toga “Zaman”, pod upravom pravosudnih organa, izašao je u nedelju sa izrazito provladinom politikom.

Osoblje lista navelo je agenciji Frans pres da broj nisu napisali novinari „Zamana“, jer je im ukinuta internet veza i ne mogu da koriste uobičajeni sistem emitovanja lista.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend