02. okt 2016.

Turske vlasti naredile zatvaranje najmanje 20 televizijskih i radijskih stanica

turska_turkish_media_Radi se o pro-kurdskim i lijevo orijentiranim radijskim i televizijskim postajama, među kojima se nalazi i dječja televizija na kurdskom jeziku te televizija koja pušta kurdsku folk glazbu, navodi Reuters

Turske vlasti su naredile zatvaranje najmanje 20 televizijskih i radijskih stanica zbog “prijetnji nacionalnoj sigurnosti”, izvijestio je jučer Odbor za zaštitu novinara (CPJ). Opozicijske novine Cumhuriyet izvijestile su da su zatvorene 23 postaje, dok je pro-kurdska novinska agencija DIHA izvijestila da se radi o 20 postaja. S druge strane, agencije kontrolirane od strane vlasti nisu izdale nikakvo priopćenje vezano za njihovo zatvaranje. Radi se o pro-kurdskim i lijevo orijentiranim radijskim i televizijskim postajama, među kojima se nalazi i dječja televizija na kurdskom jeziku te televizija koja pušta kurdsku folk glazbu, navodi Reuters. Novinar i urednik vijesti na privatnoj turskoj televiziji  IMC TV sa sjedištem u Istanbulu, Hamza Aktan, potvrdio je za Fairpress kako je među njima i televizija IMC, koja je već neko vrijeme meta napada. U ožujku ove godine tako je na toj televiziji prekinuto emitiranje programa u trenutku kada je prikazivan intervju s novinarima lista Cumhuriyet, Canom Dündarom i Erdemom Gülom. Tada su nam iz  televizije IMC objasnili kako ih se optužuje za širenje propagande terorističke organizacije zbog toga što se televizija bavi temama kao što su prava kurdske manjinske skupine u Turskoj.

Insan Haklari Dernegi iz Asocijacije za ljudska prava Turske (IHD) za Fairpress se osvrnuo na jučerašnje događaje:

Naredba da se zatvori 20 televizijskih i radijskih postaja zadnji je primjer pritisaka na novinare i medije u Turskoj. Tijekom izvanrednog stanja zatvoreno je 45 novina, 24 radijskih i 18 televizijskih postaja, 29 izdavačkih kuća te 3 novinske agencije. Također, više od sto novinara, intelektualaca i autora, nalazi se u zatvoru jer su iskazali solidarnost s novinarima pod pritiskom. Pritisci na medije i novinare predstavljaju kršenje slobode misli, izražavanja i medija, a koja je zagarantirana člankom 26 Ustava Republike Turske, kao i člankom 19 Opće deklaracije o ljudskim pravima. Sloboda medija predstavlja jedan od glavnih stupova svakog društva zasnovanog na principima ljudskih prava, transparentnosti i demokracije. Stoga je zadnja naredba zatvaranja 20 radijskih i televizijskih postaja neprihvatljiva.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je turske vlasti da povuku svoju naredbu o zatvaranju televizija i radija te da im dopuste da nastave svoje emitiranje bez smetnji. Iz CPJ-a nadalje dodaju kako je vlast iskoristila svoje moći prilikom izvanrednog stanja.

 Fotomontaža: Twitter/pixabay.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend