01. feb 2016.

Turski tužitelj zatražio kaznu doživotnog zatvora za novinare

12316152_802464519864390_1363826655158205597_n

Diaz-Jogeix: Optužbe protiv Cana Dündar i Erdema Güla su skandalozne. Tužiteljstvo ovih novinara očito je politički motivirano

Turski tužitelj Irfan Fidan, za vrijeme sudske rasprave održane 27. siječnja o.g. u Istanbulu, zatražio je kaznu doživotnog zatvora i zatvora do 30 godina za Cala Dündara i Erdema Güla, dva istaknuta novinara koji rade za dnevne novine Cumhuriyet, izvijestilo jeMeđunarodno udruženje novinara (IFJ). Optužnica od 473 stranica koju čita tužitelj temelji se isključivo na mišljenjima i člancima objavljenim u novinama, navodi IFJ. Kako bi iskazali podršku zatočenim kolegama novinarima, izaslanici vodećih međunarodnih udruženja koja se zalažu za slobodu izražavanja i slobodu medija okupili su se u srijedu 27. siječnja o.g. ispred Silivri zatvora u Turskoj. Okupljanjem su željeli uputiti prosvjednu notu turskoj vlasti koja ne dopušta posjete novinarima koji se nalaze u zatvoru te su ujedno zatražili njihovo puštanje na slobodu.Nevladina organizacija ARTICLE 19 jedna je od 11 organizacija potpisnica pisma kojim se zagovara puštanje dvojice novinara na slobodu.

David Diaz-Jogeix, programski direktor ARTICLE 19 osvrnuo se na ovaj slučaj za Fairpress:Optužbe protiv Cana Dündar i Erdema Güla su skandalozne. Tužiteljstvo ovih novinara očito je politički motivirano – sudi im se zbog toga što su radili svoj posao: izvještavali o stvarima od javnog interesa, ne samo u Turskoj, već i u inozemstvu. Ovo sudsko maltretiranje krši pravo na slobodu izražavanja novinara, kao i pravo javnosti na informiranje, a to će imati širi negativan efekt na slobodu izražavanja te vodi ka autocenzuri među ostalim novinarima. Optužbe trebaju biti promptno odbačene, a novinari pušteni iz pritvora.

Podsjetimo, glavni urednik lista Cumhuriyet, Can Dündar, i dopisnik iz Ankare, Erdem Gül objavili su u svibnju prošle godine video snimku te fotografije na kojima su prikazani kamioni državne obavještajne službe (MİT) pri prebacivanju oružja za islamističke grupacije u Siriji. Zbog iznošenja tih informacija optuženi su za špijunažu i objavljivanje povjerljivih dokumenata. Nakon objave tih fotografija i snimki, reagirao je turski politički vrh, tražeći kazne za novinare. Erdoğan je izjavio kako će Cumhuriyet i Dündar “skupo platiti” objavu takvih podataka. Premijer Ahmet Davutoğlu dodao je kako se nikoga ne tiče što su sadržavali kamioni. Unatoč snimkama koje prikazuju velike količine oružja, turska Vlada tvrdi kako su kamioni obavještajne službe prevozili pomoć turkmenskoj manjini u Siriji, prenio je portal Hürryet.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend