11. jul 2015.

Tužan kraj Radija B92

Menadžment Radija B92 otpustio je u četvrtak skoro sve zaposlene i prekinuo sa emitovanjem informativnog programa! Kako saznajemo, otkaz je dobilo 12 ljudi, na radiju su ostali samo tonac, tehničar i jedan urednik, a vlasnici ove medijske kuće kupili su kompjuterski softver koji će ubuduće u etar puštati samo muziku

Nekada kultni radio iz devedesetih, poznat po borbi za medijske slobode i demokratske promene, zbog čega je dobijao i svetske nagrade, tako se praktično pretvara u zabavni džuboks.

U B92 kažu da kreću sa letnjom šemom, a da od jeseni pripremaju novu koncepciju.

Mejl, pa otkazi

Prema rečima tek otpuštenih radnika Radija B92, svi zaposleni dobili su u četvrtak mejlom poruku da se u 17 časova pojave na sastanku sa menadžmentom kompanije. Dok smo išli na taj sastanak, stalno zaposleni radnici dobili su SMS obaveštenje iz banke o uplati određene sume novca. Kasnije se ispostavilo da su to naše otpremnine?! Tek kasnije, na sastanku, rekli su nam da smo svi dobili otkaz i da kreće nova koncepci ja radi ja. Dakle, uplatili su nam otpremnine pre nego što su nam saopštili da smo otpušteni?! Osim toga, taj novac su dobili samo stalno zaposleni, dok su honorarci dobili otkaz bez ikakve nadoknade, kaže za Informer jedan od otpuštenih radnika koji nije želeo da mu objavljujemo ime.

Iako nije zvanično saopšteno kako će program Radija B92 izgledati u budućnosti, sve ukazuje na to da će se sa informativnog potpuno preći na zabavno-komercijalni sadržaj, a da iza mikrofona i za miks pultom uopšte neće sedeti ljudi, već mašina?!

Činjenica je da je otkaz dobilo 12 radnika, a da su na radiju ostali samo jedan tonac, tehničar i urednik. Takođe, poznato je da su vlasnici radija kupili najmoderniji kompjuterski softver koji služi da kao robot pušta muziku nonstop, bez ikakve potrebe za angažovanjem ljudi. Očigledno je da je to budućnost Radija B92, kaže naš sagovornik.

Niko od poznatih lica sa B92, ni osnivači ni legende radija, nije želeo da govori za Informer o otkazima, ali ni o drastičnoj promeni koncepcije i, praktično, kraju jedne epohe.

Vladimir Skočajić Skoča, autor i voditelj emisije „Gistro FM“, koja se na Radiju B92 emituje nedeljom u ponoć, ostavio je na svom Fejsbuk profilu sledeću poruku: Što kaže jedna pesma koja je ovih dana hit na Radiju B92, konačno je došao „wind of change“ (vetar promene). Nakon deset i po godina emitovanja, emisiju „Gistro FM“ više nikada nećete slušati na Radiju B92.

Menja se i muzika?!

Direktorka korporativnih komunikacija B92 Beba Dragić kaže da će ovaj radio od 13. jula, predstaviti letnju šemu koja će biti uvod u potpuno novu muzičku koncepciju! Dosadašnji muzički koncept, po kojem je Radio B92 bio nadaleko poznat, odlazi u istoriju. Inovacije i modernizacija podrazumevaće i tehnološko unapređenje i promenu organizacione strukture. Podmlađeni koncept, komercijalni program, nova energija i muzički pravac sasvim sigurno će naći put do velikog auditorijuma, kaže Beba Dragić.

Karadžić: Neće moći, izgubiće dozvolu

Predsednik Republičkog tela za elektronske medije (REM) Goran Karadžić kaže za Informer da je Radio B92 dobio nacionalnu frekvenciju kao informativni program i, ako promeni programsku koncepciju, može da izgubi dozvolu za rad. Ako Radio B92 umesto informativnog postane muzički program, mi ćemo pokrenuti postupak za oduzimanje dozvole, istakao je Karadžić.

Plaćali su manje takse

Predrag Baki Anđelković, osnivač Radija S, koji je već godinama jedna od najslušanijih radio stanica u zemlji, kaže za Informer da je Radio B92 imao razne povlastice baš na osnovu informativnog programa koji je emitovao. Koliko je meni poznato, oni su dobili dozvolu kao informativni program i na osnovu toga su Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) plaćali manje takse od radio stanica koje imaju zabavni program, objašnjava Anđelković.

Autor: V. N.

Preuzeto sa: UNS

1 komentar za: “Tužan kraj Radija B92

  1. Dana

    BEBA DRAGIĆ???
    Pa, ta je perjanica konglomerata SVET! Do juče je izveštavala da li Karleuša na gaćama više ostavlja žuti ili braon trag! Neka nas ALAH spase seljančure! ZDENKA BEBA DRAGIĆ… Zapamtite ovo ime, ako niste…. Džiberana, welcome!

    17. јул 2015. at 10:53

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend