07. jul 2014.

TV reklama za 50 dinara

Politika logoPitanje vlasništva nad medijima u Srbiji jedno je od pitanja koje Srbija mora da reši na putu ka Evropskoj uniji, ali to ne podrazumeva apsolutni izlazak države iz medija već samo transparentnost vlasništva i finansiranja, istakao je Milan Petković, kopredsednik Koalicije zaposlenih u medijima, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u beogradskom pres centru.

U prilog tome, prema njegovim rečima, govori dokument Komiteta ministara Saveta Evrope o lokalnim i regionalnim medijima, koji navodi sve pozitivne strane postojanja lokalnih javnih servisa.

Lokalni mediji na rubu egzistencije. – Od 56 privatizacija samo jedna uspešna

– Reforme u ovoj oblasti sprovode se već godinama, a predstavnici resornog ministarstva uporno nas uveravaju da svi mediji u našoj zemlji moraju da budu privatizovani, jer tako nalažu evropski propisi. Ovaj dokument dokazuje da to nije istina i da Brisel ne zahteva privatizaciju svih medijskih kuća. Regionalni javni servisi postoje u susednim zemljama Hrvatskoj, Mađarskoj i Bugarskoj, ali i mnogim drugim zemljama članicama Evropske unije – naveo je Petković.

On je podsetio da je pre tri godine usvojena Medijska strategija koja predviđa postojanje šest regionalnih javnih servisa, ali svi nacrti zakona koje su predstavnici ministarstva dosad predstavljali bili su u suprotnosti sa usvojenom strategijom. Jelica Tapušković, predstavnica Sindikata novinara Srbije, podsetila je da je u Srbiji privatizovano 56 medija, ali samo je privatizacija Radio Srbobrana, pozitivno ocenjena.

– Mediji se nalaze na rubu egzistencije. Na Radio-televiziji Bela Palanka celodnevno emitovanje reklame naplaćuje se svega 50 dinara. Očigledno su, u celu ovu priču, umešani privatni interesi pojedinaca koji za male pare mogu da otkupe lokalne medije. Ne znam kako neko može da misli da će privatni mediji na odgovarajući način zastupati javne interese – zapitali su se predstavnici sindikata novinara, dodajući da Ustav propisuje da država može da bude vlasnik medija, a nijedan zakon ne može da se kosi sa ustavnim odredbama.

Zakon o lokalnim samoupravama predviđa obavezu o adekvatnom informisanju građana, podsetio je Milan Petković, dodajući da su tokom devedesetih godina baš lokalni mediji predstavljali zrnce slobode i mogućnost da se čuje drugačije mišljenje.

Za tekst na sajtu Medija centra kliknite ovde.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend