07. okt 2014.

U Skoplju u toku konferencija o pravima novinara u istočnoj Evropi

konferencijaskopljeU Skoplju je danas u organizaciji Međunarodne federacije novinara (IFJ), Evropske federacije novinara (EFJ), Fondacije Fridrih Ebert, Saveza sindikata novinara Makedonije i Udruženja novinara Makedonije, počela dvodnevna međunarodna konferencija novinarskih udruženja i sindikata na temu „Kampanja za prava novinara u istočnoj Evropi: Učlanjivanje u sindikat, pravna zaštita i socijalna prava“.
Prisutno je 25 učesnika iz desetak zemalja istočne i jugoistočne Evrope među kojima su i predstavnici iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Belorusije, Moldavije, Ukrajine, Turske i Rusije.

Učesnike konferencije su, osim domaćina, pozdravili predsednik EFJ-a Mogens Bjeregard, zamenik nemačkog ambasadora u Makedoniji Hans Helge Sander i direktorka Fridrih Ebart fondacije Stine Klaper.

Tokom rasprave posvećene statusu novinara u Makedoniji, potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić obavestio je prisutne o saradnji UNS-a sa Udruženjem novinara Makedonije u slučaju makedonskog novinara Zorana Božinovskog koji je nedavno pušten iz ekstradicionog pritvora u Srbiji.

UNS je tražio da Srbija odobri azil ovom makedonskom novinaru i ne dozvoli izručenje Makedoniji koja je raspisala interpolovu poternicu i optužila ga za zločinačko udruživanje, špjunažu i ucenu. Od 7. novembra 2013. godine kada je uhapšen u Novom Sadu Božinovski je do 22. septembra 2014. godine bio u pritvoru.

Ćirić je upoznao učesnike konferencije o slučaju i rekao da UNS sinhronizovano deluje sa kolegama iz Makedonije. To je potvrdio i Naser Selmani, predsednik Udruženja novinara Makedonije, rekavši da je zahtev za azil Božinovskog i njegov ostanak u Srbiji u ovom trenutku najbolje rešenje i zahvalio se za podršku koju im UNS pruža.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend