20. jul 2016.

Ubijen beloruski novinar Pavel Šeremet, kritičar Putina

Sheremet_twitterPoznati beloruski novinar Pavel Šeremet, kritičar Vladimira Putina, ubijen je u Kijevu

Šeremet je pokušao da pokrene automobil, ali se tada aktivirala bomba. Vozilo je pripadalo vlasnici i glavnoj urednici medija Ukrainskaya Pravda, Aloni Prituli. Ona se nije nalazila u automobilu u vreme eksplozije.

Ukrajinski državni tužilac potvrdio je da se radi o ubistvu i da je bomba montirana na automobil.

„Nema sumnje da je eksplozija izazvana uređajem koji je postavljen pod automobil. Radilo se ili o vremenski tempiranoj bombi ili o bombi koja se aktivira na daljinu“, rekao je Anton Gerasščenko, ukrajinski parlamentarac i pomoćnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, javlja RT.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je saučešće povodom napada i rekao da je šokiran. Istakao je i da je lično poznavao stradalog novinara.

Do eksplozije je došlo u 7.45 sati.

https://youtu.be/W5U1a-ww4rs

OEBS: Izvesti krivce pred lice pravde

OEBS je osudio današnje ubistvo novinara Pavela Šeremeta u Kijevu, saopšteno je u Beču.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović je izjavila da to ubistvo i okolnosti oko njega moraju da budu ispitani brzo i temeljno, a krivci da budu izvedeni pred lice pravde.

Ona je rekla da je izgubljen jedan novinar koji je bio posvećen svom radu i podsetila da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko snažno osudio ubistvo Šeremeteva i odmah pokrenuo istragu.

 Foto: pravda.com.ua via Twitter / Ian Bateson 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend