03. jun 2016.

Ubistvo pevačice u tabloidnom talogu

BG-PEVACICA-MEDIJIU petparačkim listovima već dva meseca vlada vanredno stanje, a najbizarnije verzije ubistva Jelene Marjanović, svakodnevno se izručuju u javni prostor

Ko je misteriozna žena kojoj je Zoran Marjanović slao lascivne poruke? Na osnovu arhivirane komunikacije koja je fotografisana na displeju mobilnog telefona tajansvene vamp-žene iz Beča, jedan beogradski tabloid je muža ubijene pevačice Jelene Marjanović prekjuče proglasio za – seksualnog manijaka. Sutradan, to jest juče, Zoran je od uredništva istog tabloida aboliran u viteza Hristovog. Ko je, dakle, Zoran Marjanović? Manijak ili sektaš? U kakvu stvorenje će se pretvoriti danas, tačno dva meseca pošto je njegova supruga Jelena, jedna od zvezdi „Granda”, ubijena na borčanskom nasipu Crvenka? Kako se najavljuje, Zoran će danas postati – mesija.

U skrajnutom, sablasnom i zapuštenom naselju nedovršenih kuća na obodu Beograda, gde po tvrdnji uplašenih meštana vladaju stare veštice, crni đavoli i beli magovi, dogodilo se brutalno ubistvo koje produkuje čitav niz glasina, neproverenih priča, laži, poturanja i lupetanja. Ali u čitavoj toj čorbi baljezganja, tračeva, jezivih teorija zavere i zvaničnih saopštenja, građani Srbije nisu dobili odgovor na najvažnije pitanje – ko je ubio Jelenu Marjanović.

Ni prevejani advokati koji su branili i najsurovije ubice iz vremena smrtne kazne koja se izvršava sterljanjem u podrumskoj ćeliji CZ-a ne pamte ovakav misteriozan zločin. Ni novinarske crne vrane zadužene da donose loše vesti u redakcije, ne pamte tako dugu i traljavu istragu. Ni čitav tim psihologa i dežurnih analitičara koji se premeštaju sa jedne na drugu televiziju, ne mogu da razotkriju motiv ubice koji negde, verovatno s ciničnim osmehom, posmatra svetinu kako sa slašću lista žutu štampu. Tabloidi iz dana u dan izlaze u susret javnosti žednoj senzacija i prizemnih verzija zločina, zloupotrebljavajući strašnu priču u surovom ubistvu mlade žene, pretvarajući ga u jeftin vodvilj putujućeg pozorišta. Brkaju se likovi, datumi i način na koji je lepa pevačica ubijena, te konkurentski tabloidi istovremeno i eksluzivno otkrivaju kako ona Bečlijka koja se mobilnim telefonom nudila Zoranu Marjanoviću zapravo radi za srpsku policiju, te je ona mamac koji treba da zavede i navede Zorana da otkrije svoju pravu narav ili neki detalj koji bi doveo do zločinca.

Možda je ubica upravo on? Svakako da Zoran po svom ponašanju nakon ubistva neće steći ulaznicu za baškarenje u raju, ali sve dok nema dokaza da je on ubio Jelenu, Zoran je nevin čovek, ma kako neobično izgledalo da na jednoj televiziji bude ucveljeni udovac koji žali za suprugom koju naziva anđelom, dok posle ponoći, taj isti kompozitor nekoliko hitova o sudbi kletoj i nesrećnim ljubavima, pušta požudne poruke nepoznatoj dami.

U tabloidima već dva meseca vlada vanredno stanje. Urednici i vlasnici svesni su da održavanjem ubistvene tenzije o surovoj likvidaciji podižu tiraže, pa su na zidovima redakcija nalepili naslovnice, od dana kada je Jelena ubijena. Oni pažljivo proučavaju kakvim će skaradnim marifetlucima izručiti strah, skandale i prljavštine u svakodnevicu, prizivajući sve dodatne čitaoce koje zahvata virus voajerizma, te im od novih prizemnih verzija ubistva polazi voda na usta. Petparačke novine magnetski privlače i oglašivače, kako bi ubrizgavanjem svežeg keša, svi zajedno stekli ekstraprofit, razvlačeći ličnost nesrećne pevačice u prašini javnog mnjenja koje halapljivo guta različite budalaštine.

U sveopštoj trci za otkrivanjem istine o tome šta se dogodilo kada je Jelena pošla na trčanje tog kobnog drugog aprila, jedan list piše kako ih je nepoznata Bečlijka ucenila, tražeći 15.000 evra za prepisku sa narodnjačkim kompozitorom zalizane kose koji ne skida crninu.

Tvrde ponosno u tom tabloidu da nisu želeli da daju ni evro alavoj, bezimenoj medicinskoj sestri koja se, optužuju je, noću rado penje na bečke trotoare. Kada joj se smena završi, ona nastavlja žestoku es-em-es komunikaciju na liniji Beč–Borča.

Tako verzije ubistva iz broja u broj, iz dana u dan, dobijaju sve banalnije oblike: da li je to bio zločin iz strasti, ili je počinilac pripadao nekoj sekti? Pominjan je čovek sa štapom, potom ubica koji je bežao čamcem, onda zatvorenik sa kojim je pevačica navodno bila u zabranjenoj vezi…

Članovi porodica Marjanović su sve vreme pod posebnim nadzorom i zato su iskopavani i najmanji detalji o svakome od njih: od svekrve koja se bavi vradžbinama, do svekra koji skuplja ikone.

Zločin, istraga i medijska halabuka dobili su političku upotrebnu vrednost, kada je, uoči izbora, Aleksandar Vučić izjavio da će ubica biti uhapšen u roku od 48 sati. Ali na javnoj sceni su tada gotovo svi graknuli, sa obrazloženjem da vlast planira hapšenje ubice tokom izborne tišine, pa je Vučić potom zaćutao. Istraga je u toku, uobičajeno saopštava policija čiji inspektori i dalje češljaju teren i prate članove porodice Marjanović. I ne samo njih. Zbog naslovnica su se pojavile i prve kolateralne žrtve na nasipu užasa. Naime, kamere su noću snimile automobil čoveka koji je noću vozio koleginicu kući. To je saznala njegova žena, pa sad ona sumnjiči muža za preljubu koja se možda dogodila u blizini prostora stravičnog ubistva. Tako je vozač izbegao sumnju za zločin, ali se i dalje nalazi u istražnom postupku koji sprovodi njegova besna žena.

Istoga dana kad je obajvljena priča o toj bračnoj krizi u sveopštoj medijskoj i detektivskoj papazjaniji, kao nevažna vest je negde promaklo to i da su nepoznate osobe upale na imanje predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ukrale reflektor koji osvetljava heliodrom na njegovom posedu u Bajčetini.

Ko su ljudi sposobni da neprimećeno zaobiđu stražu i video nadzor na imanju šefa države, a potom ukradu opremu za rasvetu koja osvetljava heliodrom? Da li je time ugrožena bezbednost predsednika? Ali, koga je za to briga, kada se bizarni tabloidni šou nastavlja?!

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend