07. apr 2016.

Udruženja: Grad Novi Sad nastavlja sa kršenjem medijskih zakona

Novi-SadČitav proces i ove godine karakteriše potpuna netransparentnost, a udruženja su morala pozivanjem na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja da dođu do podataka koji su morali da budu dostupni celokupnoj javnosti, između ostalog i do podatka ko su članovi stručne komisije za ocenu kvaliteta predloga projekata

Koalicija konstatuje da je stručna komisija skoro u potpunosti identična prošlogodišnjoj, čiji su rad karakterisali netransparentnost i niz kontroverznih odluka. Kao ni prošle, ni ove godine ne znamo odgovor na pitanje ko su predlagači članova komisije, i na osnovu kojih parametara je ona odabrana.

Iako su reprezentativna novinarska i medijska udruženja predložila svoje kandidate u skladu sa Zakonom, i ove godine, kao i prošle, oni nisu izabrani, a imenovani su oni koje su predložile javnosti nepoznate organizacije.

Iz prethodnog iskustva u praćenju procesa sprovođenja medijskih zakona, udruženja sada već sa velikom sigurnošću mogu da kažu da netransparentnost procesa koju prate i, najblaže rečeno, nejasni kriterijumi za izbor članova stručne komisije – neizostavno vodi i kontroverznim odlukama, a naretko se novac po konkursu dodeljuje za reklamiranje rada organa vlasti, što je u oštroj suprotnosti sa duhom zakona.

Reprezentativna udruženja su prošle godine pozvala gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da odgovori na nekoliko pitanja vezanih za konkurs za javno informisanje, među kojima je i na osnovu kojih parametara su odabrani „medijski stručnjaci“ koji su bili članovi stručne komisije. Nažalost, do danas odgovor nismo dobili.

Udruženja podsećaju da su prošle godine pojedine organizacije dobijale novac po nekoliko osnova, a po svemu sudeći su imale članove komisija, kao i da javnost nikada nije saznala koji je sadržaj podržanih projekata, te da li su i kako oni realizovani.

U tom smislu, zahtevamo od Grada Novog Sada da sastanci „stručne komisije“ ne budu skriveni od javnosti, odnosno da se omogući predstavnicima organizacija civilnog društva da prate proces vrednovanja i odlučivanja, kako bi se otklonila sumnja da članovi komisije treba samo da sprovedu odluke koje su donesene na nekom drugom mestu.

Udruženja upozoravaju da kršenjem zakona veliki gradovi u Srbiji urušavaju i obesmišljavaju medijske reforme, zbog čega je neophodno da reaguju nadležna ministarstva, pre svega Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo države uprave i lokalne samouprave, koja bi morala da pronađu mehanizme za sankcionisanje drastičnih kršenja medijskih zakona.
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press (LP)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend