11. okt 2017.

Udruženja: Izjave premijerke cinične i zlonamerne

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas, komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da u Srbiji nema objektivnog novinarstva, da se njen vokabular u potpunosti uklapa u propagandu Srpske napredne stranke.

„Ana Brnabić sve više, svakim danom, potvrđuje da je samo marioneta na mestu premijerke. Njen vukabular se danas u potpunosti uklapa u propagandu SNS“, rekao je Bodrožić agenciji Beta.

On je dodao da je teško da se komentariše nešto što je daleko od istine i što predstavlja naučenu političku poziciju.

Novinari nisu mašine 

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović poručio je danas predsednici Vlade Srbije da novinari nisu mašine i da zato nema objektivnog novinarstva, ali da ima poštenog novinarstva.

„Ja bih se složio da nema objektivnog novinarstva, ali samo zato što novinari nisu mašine i ne mogu biti objektivni, ali ne bih se složio da nema poštenog novinarstva u Srbiji“, rekao je Radomirović agenciji Beta.

On je naveo da zabrinjava prethodna izjava premijerke da prati samo isečke iz medija i novina i poručio joj da bi mnogo bolje bilo da čita novine i prati medije mnogo ozbiljnije. Poručio joj je i da bi bilo mnogo bolje da obrati pažnju na medije koji nekritički hvale Vladu Srbije.

„Takvi mediji koji bez osnova hvale izvršnu vlast ne čine uslugu ni predsedniku Vlade ni ministrima i to bi naša izvršna vlast morala da razume. Mnogo su za jedno demokratsko društvo bitniji mediji koji činjenicama i argumentovano kritikuju poteze vlasti, jer samo u takvoj atmosferi u kojoj izvršna vlast podržava kritičko na činjenicama zasnovano novinarstvo može biti odgovornosti i boljeg društva“, rekao je Radomirović.

On je naveo i da ne bi smelo da se dešava da političke stranke i predstavnici vlasti vredjaju novinare, već da bi morali da razumeju da imaju obavezu prema javnosti da odgovore na pitanja koje novinari u ime te javnosti postavljajaju.

Proverljivo netačne izjave premijerke

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da predsednica Vlade svojim izjavama o medijskoj sceni na najbolji način prezentuje „cinizam i ignoranciju“.

Sejdinović je za Betu ocenio da su upravo taj „cinizam i ignorancija“ Brnabić najverovatnije bile preporuke za „mesto premijerke u jednom autoritarnom sistemu“.

„Njene izjave su pre svega zlonamerne i pokazuju potpuno neznanje kako bi mediji trebalo da funkcionisu u demokratskoj zemlji i koja bi trebalo da bude njihova uloga, a ona iznosi i neke tvrdnje koje su proverljivo netačne“, rekao je Sejdinović.

Prema njegovom mišljenju, tvrdnje koje je iznela Brnabić ukazuju da Vlada Srbije nema nameru da obezbedi elementarne uslove za medijske slobode.

„Osim toga, te izjave pokazuju i da se Srbija, bez obzira na otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, u smislu demokratizacije i vladavine prava, mnogo brže priblizava Erdoganovoj Turskoj nego EU“, dodao je Sejdinović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče u Evropskom parlamentu u Briselu da ne smatra da u Srbiji nema istraživačkog novinarstva, ali da „nema objektivnog novinarstva, jer je jako malo objektivnih novinara“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend