26. maj 2015.

Udruženja medija: Komisije bez pritisaka

srbija-novine-mediji-aj-main_1Nezavisne komisije koje su raspodelile budžetski novac na konkursu Ministarstva kulture nisu bile izložene pritiscima, navode iz udruženja medija

Novinarska udruženja i medijske asocijacije dogovorom su delegirali svoje kandidate za komisije, bez uticaja i bilo kakvih intervencija predstavnika vlasti, navodi se u zajedničkom saopštenju NUNS, UNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije medija.

Za članove komisija birani su stručnjaci s profesionalnim ugledom koji su odluke donosili rukovodeći se svojom savešću i znanjem, kvalitetom predloga projekata i njihovom usaglašenošću sa zakonski definisanim javnim interesom u sferi informisanja.

Medijska udruženja navode da je neophodno da proces dodele javnih sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja bude u potpunosti transparentan, što podrazumeva kontrolu i ne isključuje kritike, ali se ne sme dozvoliti da mogući propusti dovedu u pitanje taj proces.

Udruženja navode i da je model sufinansiranja javnog interesa u sferi informisanja putem nezavisnih komisija od ključnog značaja za budućnost medija i medijskog profesionalizma u Srbiji, ali i da su debata i kritičko preispitivanje praktične primene konkursnih procedura uvek dobrodošli.

„Kritika predstavlja važnu kariku u dugogodišnjim nastojanjima novinarskih udruženja i medijskih asocijacija da se odnos države i medija učini što transparentnijim i inkluzivnijim“, navodi se u saopštenju.

Medijska udruženja navode i da su u ovoj godini, prelaznoj za sprovođenje medijskih zakona, očekivani pojedini problemi i propusti u postupku konkursnog sufinansiranja kroz nezavisne komisije.

Cilj je, navode, da se posle ovogodišnjeg iskustva, ti problemi temeljno analiziraju i otklone i ceo postupak podvrgne evaluaciji, kako bi se, u dogovoru sa Ministarstvom kulture i informisanja, pronašla rešenja koja će ga unaprediti.

Sindikat novinara Srbije saopštio je ranije danas da je prva raspodela budžetskog novca za projekte koje odobrava Ministarstvo kulture i informisanja obavljena na osnovu novih pravila medijskih zakona pokazala je svu slabost i koruptivni potencijal projektnog finansiranja.

„Komisije u kojoj su većinu činili predstavnici odabranih medijskih udruženja raspodelile su novac građana Srbije sopstvenim udruženjima, tako da se niko ne ljuti i da svi budu namireni“, naveo je SINOS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend