05. nov 2014.

UNS i NUNS: APR registrovanjem korisnika arhive ugrožava slobodu javnog informisanja

unsnunsUdruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) traže od Agencije za privredne registre da odmah ukine obavezu registrovanja korisnika, a posebno novinara istraživača, koji pretražuju arhive ovog registra.

Za NUNS i UNS je odluka o registrovanju korisnika baze APR-a neprihvatljiva i ugrožava pravo javnosti da zna.

APR je pre nekoliko dana počeo da beleži ko je pristupio arhivi i koje pravno lice je u njoj pregledao, bilo direktnim uvidom u dokumentaciju ili fotokopiranjem, bilo korišćenjem elektronske pretrage. Pre pristupa bazi obavezno je popunjavanje zahteva na osnovu kojeg se naknadno pravi baza podataka korisnika.

UNS i NUNS smatraju da ovakva procedura može dovesti do odavanja informacija o tome ko je i šta pretraživao i direktno ugroziti sigurnost novinara

UNS i NUNS smatraju da ovakva procedura može dovesti do odavanja informacija o tome ko je i šta pretraživao i direktno ugroziti sigurnost novinara istraživača, kao i pravo javnosti da dobije informacije od javnog značaja.

NUNS i UNS ističu da se ovim vrši pritisak na medije i novinarima ograničava pravo na slobodan pristup informacijama.

UNS i NUNS pozdravljaju odluku Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja Rodoljuba Šabića da u Agenciji za privredne registre pokrene postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL).

NUNS i UNS podsećaju da je smisao postojanja APR-a upravo mogućnost uvida javnosti, zainteresovanih pojedinaca i institucija, a ne kontrola prava javnosti da zna i otkrivanje i odavanje podataka o onima koji imaju pravo i interes da znaju.

1 komentar za: “UNS i NUNS: APR registrovanjem korisnika arhive ugrožava slobodu javnog informisanja

  1. Vera

    Iako spadam u tzv. stariju osobu i pamtim ono čuveno NNI, za neupučene: „Ništa nas ne sme iznenaditi“, jA I DALJE SVAKOG DANA U SVAKOM POGLEDU SVE SE VIŠE IZNENADJUJEM!!!!!!

    25. нов 2014. at 13:27

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend