05. nov 2014.

Ukinuta oslobađajuća presuda za pretnje novinaru

Palata pravde, Niš. Foto: Južne vesti

Palata pravde, Niš. Foto: Južne vesti

Viši sud u Nišu naložio novo suđenje bivšem direktoru Toplane Milutinu Iliću i njegovim saradnicima koji su optuženi da su pretili novinaru i uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću.

U presudi Višeg suda se delovi presude Osnovnog suda ocenjuju kao „nejasni“, a utvrđeno je i da je zasnovana na „pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju“.

Kako je pojašnjeno u presudi Višeg suda, posledica „tog krivičnog dela se određuje subjektivno i za postojanje istog nije potrebno da je sigurnost oštećenog i objektivno bila ugrožena“.

Naredno suđenje je zakazano za 11. decembar.

U čemu je bio problem?

I sama činjenica da je okrivljeni u svom pitanju upućenom oštećenom pretpostavljeni događaj locirao u drugoj državi, ukazuje na njegovu svest da pravni sistem Srbije ne toleriše protivzakonito i samovlasno protivpravnog ponašanja – zaključila je sudija.

Nakon serije tekstova o korupciji, spornim nabavkama neobičnih alkoholnih pića i partijskim zapošljavanjima u niškoj Toplani, novinar Južnih vesti Predrag Blagojević je aprila prošle godine prijavio policiji da je primio niz pretnji.

Najpre je tadašnji direktor Toplane Milutin Ilić pitao Blagojevića: „Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?“. Na pitanje novinara da li to da shvati kao pretnju, Ilić je odgovorio: „Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći“.

Po mišljenju sudije Osnovnog suda Marije Svilar Petković, ovo nije bila pretnja.

Sud nije kao pretnje ocenio ni telefonske pozive koje su Blagojeviću uputili Ilićev saradnik iz Toplane Dobrivoje Stanimirović, predstavljajući se kao „pukovnik Dobrivoje iz Prištine“ i „telohranitelj Mija Janković“ – i „upozorili“ ga da se „ne igra takvim stvarima“, da je „državi napravio problem“ i da se „ne igra vatrom“.

Sudija Marija Svilar Petković je zaključila da Stanimirovićeve i Jankovićeve poruke Blagojeviću nisu predstavljale pretnje, već su „samo naglašavale osetljivosti teme“.

Nakon ovakve presude Osnovnog suda Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je izrazilo zabrinutost zbog, kako je ocenjeno, sudske tolerancije pretnji novinarima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend