11. avg 2014.

UNS: Kome se građani mogu žaliti na medije

unslogoGrađani se na kršenje etičkih standarda u izveštavanju o ubistvu petnaestogodišnje Tijane Jurić, ali i u svim drugim slučajevima, mogu žaliti Sudu časti UNS-a, odnosno sudovima časti drugih novinarskih udruženja.

Sud časti UNS-a ima nadležnost nad pojedincima koji su članovi udruženja. Potrebno je da žalba sadrži ime i prezime novinara na čije izveštavanje se žalba odnosi i medijski sadržaj na koji se pojedinac ili organizacija žale. Žalba može biti poslata poštom na UNS, Resavska 28/I, 11000 Beograd ili imejlom na press@uns.org.rs.

Odluke Suda časti UNS-a su javne i objavljuju se na sajtu UNS-a.

Za odlučivanje o kršenju etičkih standarda štampanih medija i internet portala zadužen je Savet za štampu. Ovo samoregulatorno telo ima nadležnost nad medijima, a ne nad autorima teksta, i njima izriče opomene koje su javne. Medij koji je prekršio Kodeks novinara Srbije dužan je da odluku objavi.

Mogućnost da se žale Savetu imaju građani i organizacije oštećene pisanjem štampanih medija i internet portala.

Žalba Savetu može biti poslata poštom na Savet za štampu, Ljube Jovanovića 9C, 11000 Beograd i imejlom na zalbe@savetzastampu.rs.

Potrebno je da se uz popunjen obrazac koji se preuzima na sajtu http://www.savetzastampu.rs/cirilica/podnesite-zalbu dostavi kopija teksta ili link ka tekstu. Treba navesti u kom mediju je tekst objavljen i datum objavljivanja.

Svoj protest na izveštavanje pojedinih medija građani mogu uputiti i Asocijaciji medija, koja kao poslovno udruženje okuplja izdavače medija u Srbiji.

Nadležnost nad elektronskim medijima pripada Republičkoj radiodifuznoj agenciji, koja odlučuje o televizijama i radio stanicama koje su prekršile Kodeks ponašanja emitera.

U odnosu na sudove časti i Savet za štampu, koji odlučuju po žalbama, RRA je dužan da osim na predstavke reaguje i sam kada uoči kršenje Kodeksa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend