11. avg 2014.

Zabrinjavajući pritisci na medije

share2Mada je vanredna situacija uslovljena nedavnim poplavama ukinuta u većem delu Srbije, stanje slobode izražavanja i medija u onlajn sferi je i dalje zabrinjavajuće, ocenjeno je u analizi internet sloboda u Srbiji u protekla dva meseca, koju je uradila nevladina organizacija „Share Defense“.

U izveštaju se navodi da je ta nevladina organizacija u junu i julu zabeležila šest slučajeva ozbiljnih tehničkih napada i tri primera pritiska na onlajn medije i novinare. Kako je navedeno, u protekla dva meseca je zabeleženo i pet slučajeva pretnji i pritisaka na novinare i onlajn medije u lokalnim zajednicama.

U izveštaju se navodi da je ta nevladina organizacija u junu i julu zabeležila šest slučajeva ozbiljnih tehničkih napada i tri primera pritiska na onlajn medije i novinare. Kako je navedeno, u protekla dva meseca je zabeleženo i pet slučajeva pretnji i pritisaka na novinare i onlajn medije u lokalnim zajednicama.

Prema izveštaju, u tom periodu donete su i dve sudske presude koje mogu da utiču na slobodu izražavanja i informisanja, a evidentirana su i po dva slučaja izražavanja zabrinutosti i pisama u vezi sa stanjem internet i medijskih sloboda u Srbiji.

U izveštaju „Share Defensa“ se ističe da državni organi moraju da budu aktivniji u rešavanju problema u oblasti slobode govora na internetu. Rešenje, pre svega, može da bude pravovremeno objavljivanje informacija koje su od značaja za javnost, a onda i reagovanje nadležnih institucija na slučajeve uočenih kršenja internet sloboda i digitalnih prava, navodi se u izveštaju.

„Share Defense“ u svojoj analizi internet sloboda u Srbiji u protekla dva meseca, u delu o pritiscima na medije i novinare, pominje i slučaj privođenja novinara RTV Mladenovac Dragana Nikolića, pošto je na svom Fejsbuk profilu objavio kritički tekst o gradskom menadžeru Beograda Goranu Vesiću. Zabeležen je i verbalni napad ministra za vanredne situacije Velimira Ilića na novinarku CINS Milicu Šarić kada ga je pozvala da proveri informacije o sukobu njegovog obezbeđenja sa pripadnikom policije 2004. i dopisnikom „Večernjih novosti“ 2007. godine.

Kao poseban problem u izveštaju „Share Defensa“ se navode slučajevi ugrožavanja slobode izražavanja u lokalnim sredinama. Oni, kako je ocenjeno, postaju sve učestaliji, a važno ih je spomenuti, jer su novinari i građani uglavnom nezaštićeni u sporu sa lokalnim moćnicima. Kao primer se navodi da je novinarima portala „Naša Grocka info“ od oktobra 2013. onemogućeno da prisustvuju sednicama Skupštine opštine Grocka, a poslednji slučaj zabrane dogodio se 6. juna.

U izveštaju se podseća i da je predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila zabrinutost zbog nestajanja različitih onlajn sadržaja u Srbiji i privođenja pojedinaca zbog postavljanja statusa na Fejsbuku u vezi sa velikim poplavama koje su pogodile region.

Kako se pominje, napadi su izvršeni na sajtove koji su objavljivali kritičke tekstove usmerene ka vlasti, poput portala „Druga strana“ i „Teleprompter“, dok je sa sajta „Blica“ skinuta cela Blog sekcija nakon što je novinar Dragan Todorović preneo tekst „AV ostavka“.

U izveštaju Analiza internet sloboda u Srbiji za jun i jul se konstatuje i da se uočavaju tendencije da različiti akteri pokušavaju da obeshrabre građane i medije da se slobodno izražavaju na internetu. Moramo nastaviti da se borimo za internet, kao mesto otvorenog pristupa i slobodne i decentralizovane razmene informacija, navodi „Share Defense“, uz napomenu da je zato veoma važno da se otvoreno govori o pritiscima na onlajn medije i novinare.

Za analizu internet sloboda u Srbiji na sajtu Shar-a kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend