30. nov 2015.

UNS Saši Mirkoviću: Prodato je 47, a ne 72 odsto medija

Povodom podataka koje je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković danas izneo o privatizaciji medija u Srbiji, Udruženje novinara Srbije (UNS) obaveštava javnost da nije tačno da je “u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike, što je 72 odsto”. UNS ističe da je od ukupno 73 medija koja se privatizuju, prodato 34, što je oko 47 odsto, a ako se uzmu u obzir samo mediji za koje je objavljen Javni poziv za prodaju, procenat privatizovanih medija je 68 odsto

UNS ne spori pravo državnom sekretaru naocenu da je “siguran da niko nije očekivao da će biti toliko interesovanje za privatizaciju medija”, ali upozorava da podaci o broju prodatih medija ne daju osnov za takvu tvrdnju.

UNS ističe da Ministarstvo kulture i informisanja mora da ima u vidu činjenicu da je 11 medija za koje nije objavljen Javni poziv bez perspektive jer će biti ugašeni, dok najmanje 11 trpi štetu čekajuće Rešenje o prenosu kapitala bez naknade.

UNS podseća da je 870 novinara i medijskih radnika uzelo otpremnine, kao i da još više od 30 ima pravo na njih, ali im nisu odobrene.

Takođe, bar polovina od 180 zaposlenih u Tanjugu ostaće bez posla, a sudbina nacionalne novinske agencije zbog nezainteresovanosti kupaca i propusta države i menadžmenta je krajnje neizvesna.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend