25. sep 2014.

Uprava Glasa Istre prijavljena za kršenje zakona: Zapošljavali za poslove koje su proglasili viškom

glas-istre-youtubePodružnica Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre jutros je Upravu tog lista prijavila Inspektoratu rada zbog kršenja Zakona o radu (ZOR), zatraživši da se inspekcijskim nadzorom provjeri je li tvrtka Glas Istre novine zaposlila nove radnike na poslovima koje su proglasili viškom, kada je otkaz dobilo tridesetak radnika.

Glavni sindikalni povjerenik u Glasu Istre Paulo Gregorović u priopćenju navodi kako je sindikat prijavio članove Uprave Glasa Istre novine Alberta Faggiana i Slavena Žmaka, zamjerajući im da su zaposlili dvije radnice na poslovima u marketingu, radnicu za prijem oglasa u Butigi te jednog novinara.

Novi radnici na poslovima koji su proglašeni viškom

Riječ je, upozorava, o poslovima koje je Uprava proglasila viškom prije manje od šest mjeseci, kada je otkaz dobilo 30-tak radnika od ukupno 106 koliko ih je tada bilo zaposleno. Radnici koji su proglašeni viškom nisu ponovno pozvani na posao, već su tu privilegiju dobili potpuno novi radnici, ističe Gregorović i navodi kako su Faggian i Žmak na taj način prekršili odredbe ZOR-a.

Navodno je, dodaje, zaposleno još radnika na drugim poslovima, ali se Uprava oglušila na brojne pisane upite sindikata da dostavi popis radnika i obavijesti o broju i razlozima uzimanja na rad ustupljenih radnika, čime je također prekršen ZOR.

Neisplaćene otpremnine

Sindikat od Inspektorata traži i provjeru je li novim radnicima, zaposlenima preko agencije, ugovorena plaća i drugi uvjeti rada kao što imaju radnici na tim istim poslovima u Glasu Istre novini. Inspekcija je upozorena da članovi Uprave Glasa Istre novine nisu dostavili bivšim radnicima obračun iznosa otpremnine, niti isplatili otpremnine većini radnika kojima su ove godine uručili otkaz.

Gregorović u priopćenju upozorava i da članovi Uprave krše zakon i zato što svaki mjesec ne dostavljaju sindikalnim povjerenicima dokumentaciju kojom dokazuju ispunjavaju li uredno i točno obveze obračunavanja i uplaćivanja doprinosa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend