06. nov 2015.

Uredba Vlade može da spasi Tanjug?

Vlada SrbijeDok političari prebacuju odgovornost zbog propasti nacionalne novinske agencije, jedni na druge, novinari Tanjuga i dalje rade, čekaju da se desi čudo. Vlada treba da spasi agenciju donošenjem Uredbe o Tanjugu, kaže predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa

Odluka o prestanku rada Novinske agencije Tanjug stupila je na snagu posle objave u „Službenom glasniku“ od 5. novembra. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je razočaran onim što se dogodilo sa Tanjugom i oštro kritikovao ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca zbog odluke o gašenju agencije.

Ministar Tasovac oglasio se saopštenjem u kome za gašenje nacionalne agencije optužuje zaposlene, jer, kako kaže, nisu potražili kupca ili bar privatizacionog savetnika.

Istovremeno, ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin veruje da još nije sve izgubljeno i da bi on lično voleo da agencija nastavi da funkcioniše i da postoji u bilo kom obliku.

„Još ima prostora da neko otkupi Tanjug, postoji mogućnost da se neko pojavi. Ono što je do nas, mi smo uradili. Mi smo obezbedili da postoji pravedan i fer odnos prema radnicima, da se nikome ne ostane dužan“, rekao je Vulin za TV Pink.

Zaposleni u jednoj od najstarijih medijskih kuća u Evropi 72. rođendan dočekali su ispred zgrade Tanjuga sa nekoliko desetina ljudi iz profesionalnih novinarskih udruženja, bivših novinara te agencije, kako bi, kako kažu, odbranili Tanjug.

Njima su se pridružili i pojedini opozicioni političari, među kojima potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin i poslanik Pokreta za preokret u Skupštini Srbije, Janko Veselinović koji je došao da da podršku zapsolenima.

„Značajnija od pojedinačnih sudbina, koje nikako nisu zanemarljive, jeste sudbina Tanjuga i učiniću sve, kao jedan od 250 poslanika, da se zaustavi ukidanje agencije, a čak i ako do toga dođe, učiniću sve da jednog dana, kroz, mesec, godinu, ili nekoliko godina, Tanjug bude reosnovan“, rekao je Veselinović.

Predsednik sindikata Tanjuga Mirko Dragišić za Sputnjik kaže da zaposleni, bez obzira na odluke i prepucavanja političara, nastavljaju da rade, nadajući se da će agencija ipak opstati.

„Ovih dana kroz komunikaciju sa svim medijima u Srbiji dobili smo potvrdu da novinska agencija Tanjug ima kapitalnu ulogu u informativnom sistemu Srbije. Zahvalni smo svima koji su porukama javnosti, da ne mogu bez Tanjuga, zapravo pokazali da težak rad zaposlenih u agenciji ima svrhu i vrednost, ne samo za medije u državi i regionu, već i za državu Srbiju“, kaže Dragišić.

Komentarišući izjavu ministra Vulina, da još ima prostora da neko otkupi Tanjug, Dragišić, koji je predsednik većinskog sindikata, kaže da se nada se da će država naći rešenje kojim će agencija nastaviti da radi i tako u najvećoj mogućoj meri pomogne svim medijima u Srbiji.

Zaposleni imaju i podršku Sindikata novinara Srbije koji je zbog situacije sa Tanjugom, medijskog haosa i urušavanje profesije pozvao ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca i državnog sekretara Sašu Mirkovića da podnesu ostavke.

Predsednica Dragana Čabarkapa za Sputnjik kaže da država mora da reši problem Tanjuga, ali i drugih medijskih kuća.

„Mi insistiramo i verujemo da će Tanjug ipak preživeti, postoji mogućnost donošenja uredbe. U ovoj zemlji sve može da se reši uredbom, pa zašto ne bi postojala i Uredba o Tanjugu? Ali to je sve suludo. Naš prvi predlog je da se hitno krene u proceduru izmene seta medijskih zakona u skladu sa Ustavom Srbije“, kategorična je Čabarkapa.

Ako do rešenja ne dođe, bez posle će ostati 180 zaposlenih u državnoj novinskoj agenciji, od kojih je 130 fakultetski obrazovano. Imovinu Tanjuga preuzeće Republička direkcija za imovinu, a dokumentaciju nastalu u radu Tanjuga, a koja predstavlja arhivsku građu, preuzima Arhiv Jugoslavije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend