30. okt 2015.

Urednici svetskih medija poslali pismo Erdoganu

2013-06-03-basbakan_erdoganU protekla dva meseca, napadi i uznemiravanja novinara su podignuti na uznemirujući nivo, navodi se u pismu koji su potpisali, između ostalih, urednici Asošijetid presa, Frans presa, Vašington Posta, Njujork tajmsa, Stampe, Republike, Paisa i Zidojče cajtunga

Oni su izrazili zabrinutost zbog dva napada na redakciju lista Hurijet, pritvaranja trojice nocvina koji su radili za Vajs njuz, kao i ovonedeljnog preuzimanja kontrole nad Koza-Ipek medijskom grupom, pošto je policija ušla u televizije Bugin i Kanalaturk koje su kritične prema Erdoganu.

Urednici su tražili od Erdogana da iskoristi svoj uticvaj da obezbedi da novinari budu zaštićeni i da mogu da obavljaju svoj posao bez prepreka, navodi se u pismu objavljenom na sajtu u Svetske asocijacije novinara i novinskih izdavača (WAN-IFRA).

„Uočio važnih izbora 1. novembra, za koje su zainteresovani i ljudi u Turskoj i inostranstvu, neuspesi turske vlade u podršci i zaštiti novinara su nezaobilazni u podrivanju međunarodne reputacije zemlje i ugrožavanja njeno demokratskog statusa. Delimo široko rasprostranjenu zabrinutost da su nedavni događaji deo orkestirane kampanje za ućutkivanje opozicije i kritika vlade uoči izbora“, navodi se u pismu.

Turska agencija Džihan prenela je da je policija i dalje ispred zgrada televizija Bugin i Kanalaturk u Istanbulu, u vlasništvu medijske grupe Koza-Ipek koju su vlasti ove nedelje stavile pod prinudnu upravu, pošto je bila bliska najvećem rivalu predsednika Erdogana.

Turski sud u ponedeljak je odlučio da stavi pod prinudnu upravu Koza-Ipek koja se optužuje da vrši propagandu za imama Fetulaha Gilena.

Džihan navod i da većini osoblja televizija Bugin i Kanalturk, kao i lista Milet nije dozvoljeno da uđe na svoja radna mesta i da su obavešteni da su njihovi ugovori poništeni.

Agencija Džihan je kao i list Zaman u vlasništvu izdavačke kuće Feza, koja se takođe dovodi u vezu s Gilenom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend