30. okt 2015.

Sud: Premeštaj Maje Bekčić Petrović na mesto novinara-reportera u Tanjugu nezakonit

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je nepravnosnažnu presudu da je Aneks ugovora o radu kojim je Maja Bekčić Petrović u avgustu 2013. godine sa mesta pomoćnika glavnog i odgovornog urednika za spoljno-politički servis u Novinskoj agenciji „Tanjug“ premeštena na mesto novinara-reportera sa znatno nižom zaradom – nezakonit. Sud je obavezao Tanjug da Maji Bekčić Petrović nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 70.500 dinara

„Poslodavac je dužan da zaposlenom pre zaključivanja aneksa ugovora o radu dostavi pisanu ponudu u kojoj moraju biti sadržani razlozi zbog kojih se predlaže izmena ranije ugovorenih uslova rada. Tuženi je u konkretnom slučaju samo paušalno naveo razlog za premeštaj na pomenute poslove navodeći da se radi o potrebi procesa i organizacije rada i promene novčanog iznosa osnovne zarade tužilji“, stoji u obrazloženju presude.

Kako za UNS kaže advokat Maje Bekčić Petrović Vojin Biljić, „ova presuda ukazuje na ozbiljne nezakonitosti u radu Tanjuga“.

„Ne bih za sad ništa više komentarisao jer presuda još nije pravnosnažna“, rekao je Biljić.

Maja Bekčić Petrović navodi da je srećna zbog ovake presude.

„Sudska odluka potvrdila je da sam sve vreme bila u pravu i da je sve što je direktorka Tanjuga Branka Đukić prema meni uradila bilo iz osvete, a ne iz pravih razloga. Postoji još mnogo tužbi protiv Tanjuga. Ja ovoj agenciji želim da opstane, ali put za to nije nezakonitost u radu, već naprotiv“, rekla je Bekčić Petrović UNS-u.

Podsećamo, Maja Bekčić Petrović bila je pomoćnica glavnog i odgovornog urednika Tanjuga za multimediju (video, foto, fono i Internet), a zatim pomoćnica glavnog i odgovornog urednika za spoljno-politički servis i desk.

Nakon što je u julu 2013. konkurisala za direktora ove novinske agencije, Aneksom ugovora, bez obrazloženja, premeštena je na mesto novinara- reportera.

Kako je Bekčić Petrović tada rekla za UNS, „nijednim postupkom nije prekršila radnu obavezu niti narušila ugled Tanjuga“.

Osim što je premeštena na mesto novinara-reportera, Bekčić Petrović nije imala osnove uslove za rad, a bilo joj je oduzeto i pravo emitovanja vesti.

„Nemam svoje mesto u redakciji, nemam kompjuter. Šetam po redakciji dok neko od novinara ne ode na događaj. Niko mi ne daje novinarske zadatke. Sama tražim šta bih mogla da radim, kako ne bih sedela besposlena“, rekla je tada Bekčić Petrović.

Novinarka Tanjuga dala je otkaz u julu 2014. godine.

Novinska agencija Tanjug ima pravo žalbe na presudu.

Autor: K. K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend