15. sep 2015.

Urednik priveden jer se list rugao Erdoganu

668px-Erdoğan,_2012_(cropped)Turska policija upala je u list „Nokta“ i privela urednika Murata Čapana zbog objavljivanja fotografije kojom se rugaju predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu

Magazin „Nokta“ objavio je na naslovnoj strani fotografiju turskog predsednika koji pozira za „selfi“ dok iza njega vojnici nose mrtvački kovčeg prekriven nacionalnom zastavom.

Magazin je na Tviteru kratko objavio da je u redakciju došla protivteroristička jedinica, kako bi uhapsila urednika Čapana.

Tužilac u Istanbulu zabranio je distribuciju najnovijeg broja magazina „Nokta“ i naložio pretres redakcije, pod optužbom za uvredu turskog predsednika i za „neprijateljsku propagandu“.

„Naša naslovna strana, koja je izazvala brzu akciju policije, možda je neprijatna, uznemirujuća ili čak surova. Ali to nije zločin, to je naš način izražavanja“, saopštio je list.

Magazin je ranije već bio kažnjen zbog kontroverzne naslovne strane i to zabranom izlaženja osam godina, a ponovo je počeo da izlazi u maju ove godine.

Prema listu Zaman, fotografija sa današnje naslovnice direktan je osvrt na sve žešći sukob između organa reda i militanata iz Radničke partije Kurdistana, u kojem je do sada poginulo više od stotinu pripadnika bezbednosti, ali je i implicitna kritika komentara koje je predsednik Erdogan iznosio u vezi sa gubicima u snagama bezbednosti.

To se posebno odnosi na njegove reči, izgovorene na sahrani poginulog vojnika, da je „srećna njegova porodica, jer je Ahmet dospeo na sveto mesto“, koje su naširoko kritikovane u javnosti.

U saopštenju, list „Nokta“ je svoju naslovnu stranu nazvao „ironičnom“ i povezanom sa kritičkim komentarima Erdogana.

„Predsednik Erdogan kaže da je mučeništvo razlog za sreću. Ljudi slikaju selfije onda kada su srećni. Naša naslovna strana je ironična i nosi visoku dozu kritike“, saopštio je magazin.

 Foto: Randam 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend