20. apr 2016.

Uredniku turskog Sputnjika zabranjen ulazak u zemlju

1104891198Nakon blokiranja Sputnjikovog servisa u Turskoj, turska vlada je zabranila ulazak u zemlju uredniku turske redakcije agencije Sputnjik Turalu Kerimovu i povukla mu akreditive

„Pripadnik carinske kontrole uzeo mi je pasoš i sproveo me do punkta dolazaka, gde su me držali oko jednog časa bez ikakvog objašnjenja“, ispričao je Kerimov svoje iskustvo na aerodromu Ataturk u Istambulu.

„Zatim mi je dao papir na kome je pisalo da mi je zabranjen ulazak u Tursku. Na papiru nema nikakvih objašnjenja. Moja pres-kartica i boravišna dozvola takođe su mi oduzete i zamoljen sam da se vratim u Rusiju sledećim letom.“

Kerimov trenutno na međunarodnom aerodromu Ataturk čeka da bude deportovan.

„Zabrana ulaska i deportacije su standardna procedura u svim zemljama. Nemaju svi bezbednosni organi informacije o takvim incidentima“, rekao je predstavnik za medije u Istambulu. On je dodao da ovo pitanje treba da se postavi bezbednosnoj službi aerodroma Ataturk.

Predstavnici aerodromskog obezbeđenja, međutim, odbili su da komentarišu situaciju.

„Ne dolazi u obzir da komentarišemo ovaj incident i otkrijemo nekom informaciju“, rekao je radnik obezbeđenja.

Turska vlada blokirala je u četvrtak sajt Sputnjika u toj zemlji bez ikakvog upozorenja, navodeći kao razlog „administrativne mere“.

Agencija Sputnjik o tome nije bila obaveštena unapred.

„Nismo prethodno dobili nikakvo saopštenje, upozorenje, niti bilo kakvu odluku turske vlade. Nismo imali nikakvu komunikaciju pre blokiranja sajta“, rekao je tada Kerimov.

Pristup veb-sajtu Sputnjik u Turskoj je blokiran za mobilne telefone i kompjutere bez VPN-a.

U Ministarstvu spoljnih poslova izjavili su da su akcije turskih vlasti nelegalne.

Moskva je nazvala blokadu Spunjika još jednim narušavanjem osnovnih prava i sloboda čoveka.

U državnoj Dumi su stav Ankare povezali sa izjavama predsednika Rusije Vladimira Putina tokom „direktne linije“ i strah vlasti da će „turski narod saznati istinu“.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend