03. nov 2015.

Uzbunjivač Miloš Krstić dobio sudsku zaštitu

Uzbunjivač Miloš Krstić, koji je dobio otkaz pošto je prijavio korupciju u jednoj mladenovačkoj osnovnoj školi, vraćen je na posao odlukom Višeg suda u Beogradu

Rešenjem koje je po Zakonu o zaštiti uzbunjivača donela sudija Maja Čogurić prihvaćen je Krstićev predlog za određivanje privremene mere i školi „Bisa Simić“ u Velikoj Krsni naloženo da ga vrati na radno mesto sekretara. Ova privremena mera ostaje na snazi do okončanja radnog spora.

Iako je od podnošenja predloga do pravosnažne sudske odluke prošlo više od četiri meseca (zakonom je propisan rok od osam dana), Miloš Krstić za Pištaljku kaže da je zadovoljan rešenjem suda. „Ovo je prva sudska pobeda uzbunjivača i tima Pištaljke“, rekao je Krstić, koji je poslednjih meseci imao podršku novinara i advokata Pištaljke. Upravo je na osnovu saveta advokata Pištaljke Krstić uspeo da se izbori za privremenu meru iako je sudija Čogurić u junu najpre odbila da odredi privremenu meru. Pištaljka je Krstiću savetovala da na rešenje o otkazu uputi žalbu školskom odboru, što je on i učinio.

Sudija Čogurić je u prvom rešenju navela da je Krstić otkaz dobio 4. juna, dan pre početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača i da se ovaj zakon ne može primenjivati retroaktivno. Zatim je Apelacioni sud po Krstićevoj žalbi poništio prvo rešenje Višeg suda, utvrdivši da nema govora o „retroaktivnoj primeni“ jer žalbeni postupak nije bio okončan i da Krstić ima pravo na zaštitu u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti uzbunjivača. Maja Čogurić, kojoj je predmet vraćen na ponovno odlučivanje, u septembru je zatražila izjašnjenje škole da bi 22. oktobra konačno donela novo rešenje i prihvatila Krstićev predlog za određivanje privremene mere.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend