04. feb 2021.

Uzbunjivač vraćen na posao u šabačkom zatvoru, protiv upravnika se vodi istraga

Uzbunjivač Jelena Marković Milošević iz Kazneno-popravnog zavoda u Šapcu vraćena je na radno mesto sa kog je bila premeštena nakon ukazivanja na nezakonitosti u postupanju upravnika tog zavoda Dušana Đukića. Upravnik nije hteo da postupi po privremenoj meri Višeg suda u Šapcu da Jelenu Marković Milošević vrati na posao sve dok Osnovni sud u Šapcu nije zapretio da će novčano kazniti Zavod i upravnika ukoliko ne sprovede odluku Višeg suda. Advokati Pištaljke koji zastupaju uzbunjivača iz Šapca izdejstvovali su obe sudske odluke.

Uzbunjivač Marković Milošević ukazala je da je upravnik KPZ Šabac Dušan Đukić koristio radnike Zavoda i materijalne resurse ustanove za ličnu korist. U prijavi je navela da je Đukić angažovao pojedine zaposlene da obave građevinske i druge radove na njegovoj vikendici na obali Save. Ti radnici su deo radnog vremena provodili na upravnikovoj vikendici, a bili su plaćeni za puno radno vreme u Zavodu. Uzbunjivač je ukazala i na to da upravnik zatvora nije imao neophodne godine radnog iskustva kada je postavljen na rukovodeće mesto.

Na ove nezakonitosti Jelena Marković Milošević je sa kolegom Goranom Koprićem upozorila kabinet premijerke Ane Brnabić u junu mesecu prošle godine. Pre toga su, uz Miloševićevu i Koprića, i drugi zaposleni koji su takođe bili svedoci navodnih upravnikovih nezakonitih postupaka na štetu Zavoda, poslali dopis iste sadržine na adrese nadležnih državnih institucija. Obavešteni su Ministarstvo pravde, kabinet predsednika Republike, Zaštitnik građana i Agencija za sprečavanje korupcije.

Nakon ovih prijava Jelena Marković Milošević je po rešenju upravnika Đukića prebačena na rad u 40 kilometara udaljenu Sremsku Mitrovicu, u tamošnji KPZ. U isto vreme dobila je dve disciplinske prijave.

Premeštaj na drugo radno mesto i pokretanje disciplinskih postupaka ustaljena je praksa kažnjavanja uzbunjivača, a ujedno i način da se oni sklone sa izvora informacija. Kao formalni razlog za premeštaj uzbunjivača Jelene Marković Milošević naveden je problem sa brojem kadrova u Sremskoj Mitrovici, a na njen transfer tamo nije uticalo ni to što je bila jedini službenik za javne nabavke u šabačkom zavodu.

Kako saznajemo, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu sprovodi istragu o ovom slučaju po prijavi uzbunjivača. Postupak je u fazi saslušavanja svedoka.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u čijoj nadležnosti je i KPZ Šabac izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u Zavodu a o rezultatima nadzora obavestila je Odeljenje za suzbijanje korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova, Generalni sekretarijat predsednika Republike i Agenciju za sprečavanje korupcije. Ova uprava Ministarstva pravde je međutim obavestila uzbunjivača Marković Milošević da izveštaj nosi oznaku tajnosti „poverljivo“ pa zato nije mogla da joj dostavi taj dokument iako ga je tražila.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend