24. feb 2016.

Veran Matić dao izjavu tužiocu povodom pretnji

veran maticGlavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić saslušan je u Višem javnom tužilaštvu povodom više pretnji koje su mu upućene

Matić je saslušan u predistražnom postupku pokrenutom po krivičnim prijavama koje je pravni tim B92 podneo povodom većeg broja pretnji upućenih Matiću. Postupajući po tim prijavama, Više javno tužilaštvo u Beogradu je, u saradnji sa policijom, došlo do saznanja da je direktnu pretnju smrću Matiću uputio V.M. iz Novog Sada.

Veran Matić je, odgovarajući na pitanje zamenika Višeg javnog tužioca da li se oseća ugroženo, izjavio da je konkretnu pretnju shvatio ozbiljno, da ima razloga da bude zabrinut kako za svoju bezbednost, tako i za bezbednost svoje porodice.

S obzirom da konkretan slučaj nije bio usamljen, te da postoji veliki broj pretnji upućenih njemu, Matić je izjavio da smatra da je neophodno da se svaka takva pretnja istraži, da se počinioci procesuiraju, a sudske odluke javno objave, kako bi se prekinuo začarani krug u kome se pretnje nekažnjeno ponavljaju.

Novinari i urednici B92 su izloženi pretnjama već godinama. Neki od njih su, polazeći od procene ugroženosti koju daju za to nadležni državni organi, pod stalnim policijskim obezbeđenjem.

Nove pretnje, koje se po pravilu pravno kvalifikuju kao ugrožavanje sigurnosti i za koje su zaprećene kazne zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina, nastavljaju da stižu. Samo u toku prošle godine, pravni tim RDP B92 podneo je više krivičnih prijava zbog ugrožavanja sigurnosti zaposlenih u ovoj medijskoj kući. Protiv nekih od prijavljenih pokrenuti su krivični postupci.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend