09. avg 2016.

Vidimo se na Trgu Politike

Tabla-Trg-PolitikeTrg Politike od danas je i zvanično upisan u mapu prestonice. U dojučerašnjoj Makedonskoj 29 sada stoji tabla sa zvaničnim imenom Trg Politike – prostor između zdanja u kome je sedište najstarijih dnevnih novina na Balkanu i Cetinjske ulice

Tablu sa ovim napisom juče su svečano otkrili v.d. glavnog i odgovornog urednika našeg lista Žarko Rakić i gradski menadžer Goran Vesić, jedan od idejnih tvoraca da se javni prostor ispred najuglednijih srpskih novina, koje duže od 112 godina dele sudbinu naroda i države, imenuje u Trg Politike.

Zato je Skupština grada koja je u junu usvojila odluku o imenovanju trga ponosna jer je zajedno sa novinarima „Politike” i njenim zaposlenima uspela da ostvari ovu ideju, naglasio je Vesić.

– To je naš dug prema „Politici” kao nacionalnoj instituciji, svim onim novinarskim imenima i urednicima koji su je duže od jednog veka stvarali i to čine i danas. Na ovaj način šaljemo poruku da ne moraju samo generali i političari da imaju svoje ulice, već i novinari i nacionalne institucije poput „Politike” – kazao je Vesić.

Zahvaljujući gradu, koji je, kao je rekla Nina Samardžić, direktorka „Politike”, pokazao da ume da se oduži i da obeleži ne samo značajne pojedince i datume u istoriji već i institucije čije je ime nacionalni identitet Srbije ona je podsetila na to da je Politika nastala pre 112 godina i da je naša budućnost uz veliki doprinos preimenovanja još dalje.

– Hvala Komisiji za imenovanje trgova i ulica zato što je podržala našu inicijativu i predlog naše redakcije i pozitivno odgovori na sažeti, ali činjenično ubitačni način na koji smo obrazložili da Beograd dobije javni prostor sa imenom naše kuće i našeg lista. Hvala i svim odbornicima Skupštine grada koji su glasanjem usvojili ovu odluku i time je učinili konačnom i nadam se trajnom. Hvala i svim članovima naše redakcije, i nekadašnjim i sadašnjim, svim zaposlenima u „Politici” – istakla je naša direktorka.

Nina Samardžić se posebno zahvalila nekadašnjim i sadašnjim čitaocima Politike i onim budućim koji, naglasila je, tek treba da otkriju zašto su njihovi očevi i majke, dedovi, stričevi, ujaci svaki novi dan počinjali sa „Politikom” u ruci.


D.M. – D.A.

 Foto: D. Žarković 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend