10. dec 2015.

Vlast zabranila učešće na Newsweek konferenciji: Novi napad na slobodu medija

newsweek_logoJavna preduzeća EPS, Srbijagas, EMS samo dva dana pre održavanja konferencije otkazala su prisustvo uz usmeno objašnjenje „da ne smeju da učestvuju jer im je zabranjeno“

Vlast nastavlja sa zloupotrebom institucija i državnog aparata tako što je javnim preduzećima i Ministarstvu energetike zabranila učešće na energetskoj konferenciji samo zato što je u organizaciji nedeljnika Newsweek.

Javna preduzeća EPS, Srbijagas, EMS samo dva dana pre održavanja konferencije otkazala su prisustvo uz usmeno objašnjenje „da ne smeju da učestvuju jer im je zabranjeno“ iako su potpisali ugovore o učešću na ovom dogadjaju. Time su onemogućili održavanje konferencije jer su predstavnici ovih javnih preduzeća i resornog ministarstva ranije potvrdili učešće na ključnim panelima o reformama u EPS, liberalizaciji gasnog tržišta i berzi struje, kao i na panelu o novim investicijama u energetici.

Više je nego jasno da vlast ovakvom zloupotrebom institucija i javnih preduzeća namerno ruši konferenciju, isključivo jer je organizuje Newsweek, nedeljnik u sastavu Adrija medija grupe, koji se bavi istraživačkim novinarstvom i objavljuje kritičke tekstove.

Ovo je još jedan od dokaza da su političari u Srbiji spremni na sve, čak i da unište svaki mediji koji nije po njihovoj volji i koji profesionalno i odgovorno obavlja svoj posao.

Cilj ove konferencije bio je afirmacija srpske energetike. Ovako nedemokratsko ponašanje vlasti, suprotno svim evropskim standardima, poruka je i investitorima koji su prepoznali svoj interes za ulaganje u Srbiji, da ovde nema nikakve sigurnosti i da političari preko noći mogu sve da sruše, bez obzira na zakone i potpisane ugovore.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend