25. jul 2014.

Vraćena optužnica za ubistvo Ćuruvije

Mesto ubistva Slavka Ćuruvije (Foto: Petar Pavlović)

Mesto ubistva Slavka Ćuruvije (Foto: Petar Pavlović)

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu nije potvrdilo optužnicu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Vratilo je predmet u fazu istrage, jer smatra da je potrebno ispitati određene svedoke, obaviti sudskomedicinska veštačenja i dopunsko balističko veštačenje.

Kako je juče saopšteno, sud traži da Tužilaštvo za organizovani kriminal u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage radi boljeg razjašnjenja, da bi se ispitala osnovanost optužnice i postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Sud nije saopštio kakva dodatna veštačenja treba obaviti, niti ko su svedoci čija se saslušanja traže. Odluka o vraćanju optužnice, kako je saopšteno, doneta je 22. jula.

„Odluci suda ne treba pridavati veliki značaj, jer se u poslednje vreme često vraćaju optužnice. Ovo nije nikakva odluka koja nije smela da se dogodi. Tužilaštvo sada mora da postupi po toj naredbi, ali verujem da će to brzo biti učinjeno i da će nova optužnica biti potvrđena”, kaže za „Politiku” Slobodan Ružić, zastupnik Jelene i Radeta Ćuruvije, dece ubijenog novinara.

Ipak, dodaje naš sagovornik, do nove optužnice može da protekne još nekoliko meseci. Na tu optužnicu odbrana će opet imati pravo da odgovori, zbog čega se početak suđenja za ubistvo Ćuruvije za sada ne može predvideti.

Podsećamo, zbog ubistva poznatog novinara u pritvoru su Radonjić i Romić. Marković je u pritvoru zbog drugih predmeta u kojima je osuđen, dok je Kurak i dalje u bekstvu. Dušan Mašić, branilac Radomira Markovića, kaže da je sud prihvatio prigovor odbrane koji se pored ostalog odnosi i na nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal za postupanje u ovom predmetu, s obzirom na to da nije dokazano postojanje organizovane kriminalne grupe.

Podsećamo, zbog ubistva poznatog novinara u pritvoru su Radonjić i Romić. Marković je u pritvoru zbog drugih predmeta u kojima je osuđen, dok je Kurak i dalje u bekstvu.

„Sud je prihvatio prigovore odbrane, odnosno procesne razloge koji se odnose na saslušanje svedoka, izdvajanje zapisnika, veštačenja i nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal. Tako se postupak uvodi u pravne okvire jer je do sada sudbina okrivljenih određivana mimo zakonske procedure”, smatra Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Romića i Radonjića.

Podsećamo, tužilaštvo je 9. juna podiglo optužnicu u kojoj navodi da je Ćuruviju ubio optuženi Miroslav Kurak ispalivši mu 12 metaka u leđa i u glavu, pucajući iz „škorpiona” 7,65 milimetara sa rastojanja od jednog i po metra. Njegov saučesnik, prema optužnici, bio je Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu, kada je pokušala da se okrene. Kao organizatori zločina optuženi su Radomir Marković, bivši načelnik RDB, i Milan Radonjić, nekadašnji načelnik beogradskog CDB.

Zločin se dogodio 11. aprila 1999. godine, dan pošto je, kako je utvrdilo tužilaštvo, propao prvi pokušaj atentata. Za ubistvo su, odlukom Markovića, odabrani pripadnici beogradskog Centra DB, jer je Milorad Ulemek Legija, tadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, odbio da obavi ovaj državni zadatak, pravdajući se angažovanjem jedinice na Kosovu.

I pritvor sporan

Apelacioni sud, odlučujući u posebnom postupku, uvažio je i žalbu odbrane na pritvor u kome su Romić i Radonjić od 14. januara.

„Taj sud je ukinuo odluku Višeg suda o produženju pritvora Romiću i Radonjiću zbog uznemirenja javnosti i traži da taj sud donese novu odluku i objasni na koji način to uznemirenje može ugroziti vođenje krivičnog postupka. Apelacioni sud u svom obrazloženju kaže da nije svako uznemirenje javnosti razlog za pritvor i da razlozi moraju biti individualizovani, odnosno da se navede kada i koja javnost bi bila uznemirena puštanjem okrivljenih na slobodu”, kaže advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

Prema njenim rečima, uznemirenje javnosti navedeno je kao jedini razlog za pritvor Romiću i Radonjiću.

Radisavljević: Sledi veštačenje povreda Branke Prpe

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu za dopunu istrage, postupajući po odluci Posebnog odeljenja Višeg suda.

„U okviru dopune istrage, saslušaćemo više svedoka i naložiti medicinsko veštačenje vrste i težine povreda koje je zadobila Branka Prpa”, rekao je juče za „Politiku” Miljko Radisavljević, specijalni tužilac.

Šta znači dopuna istrage

Nije više neuobičajeno da sud kada preispituje optužnicu prihvati prigovore odbrane i oceni da je potrebno da se dopuni istraga kako bi navodi optužnice bili potkrepljeni još nekim dokazima. Ipak, to govori o izvesnoj slabosti optužnice i češći je slučaj da sud potvrdi odmah i ne uvaži prigovore odbrane.

Kada sud optužnicu vrati tužilaštvu, ono je dužno da postupi po sudskim nalozima i da ponovo otvori istragu. U tom postupku mora da se uradi sve ono što je sud zatražio. Često su to dopunska veštačenja ili saslušanja svedoka koje tužilaštvo nije saslušalo u istrazi. Posle toga, tužilaštvo piše novu, izmenjenu optužnicu koja najčešće tada bude potvrđena pred sudom. Tek tada može da se zakaže pripremno ročište, a zatim i glavni pretres.

Optužnice su vraćane u slučajevima bivšeg ministra Olivera Dulića, Darka Šarića za šverc droge, u slučaju „Agrobanka”, u postupku protiv Svetlane Ražnatović i drugim, ali su kasnije potvrđene.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend