14. jan 2015.

Vučić: Izjava oštra, ali pravedna

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će i dalje sarađivati sa šefom Delegacije EU Majklom Davenportom jer je to njegova „obaveza“ kao predsednika Vlade.

Imao sam redovan sastanak sa Davenportom, ovaj put na njegovu inicijativu, ali to nije naročito važno. Sastanak je bio korektan, usaglasili smo se da je 2015. ključna za Srbiju i njen napredak, ne samo za evropske integracije, već njenu regionalnu, političku i ekonomsku stabilnost“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je kazao da je njegova izjava da Davenport i EU „daju pare novinarima Balkanske istraživačke mreže (BIRN) da pišu protiv Vlade Srbije“ bila oštra, ali pravedna i pravična.

„Sve što sam govorio to mislim i nisam ja u afektu i naprečac reagovao nikada. Oni sami kažu da ih plaćaju, ali oni kažu jednu drugu formulaciju, ‘mi ih plaćamo, ali ne utičemo na uređivanje’. Da sam ja to rekao, smejali biste mi se. Ja neću da se smejem, ja im verujem“, naveo je premijer.

Vučić je zahvalio Svetskoj banci, koja se izjasnila o postupku odabira firme za isušivanje Tamnave i navela da je on bio u skladu s propisima.

Rekao je da je njen stav bio „mnogo brutalniji“ od njegovog.

O saopštenju Delegacije EU da nijedna zemlja ne može da postane članica Unije ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja, premijer je kazao da Srbija „garantuje i uvek će garantovati slobodu izražavanja, medijske slobode i kritike“.

Neću reagovati na namerne lapsuse

Vučić izjavio je danas da Srbija želi uspešno da saradjuje sa Hrvatskom i da ne želi da reaguje na „namerne lapsuse“ novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

„Moj odgovor nekim dobronamernim ljudima koji traže oštru i žestoku reakciju na namerne lapsuse – moram da kažem da neće dobiti tu reakciju“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, čestitajući gradjanima Hrvatske i Grabar Kitarović na pobedi.

On je istakao da Srbija želi uspešnu saradnju sa Hrvatskom i da to što se „ponekad pravimo da ne čujemo i to što ne reagujemo na svaku provokaciju“ odraz je snage Srbije, a ne njene slabosti.

„To je odraz naše odgovornosti, a ne neodgovornosti i odraz je naše želje da imamo što je moguće bolje odnose u regionu“, istakao je Vučić.

Kolinda Grabar Kitarović je u svom pobedničkom govoru rekla da će se boriti za prava manjina u Hrvatskoj i tražiti da ona budu što veća, ali da ništa manje neću tražiti „ni za Hrvate u Srbiji i Vojvodini i u drugim susednim zemljama“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend