14. nov 2015.

Vučić na televiziji redovniji i od vremenske prognoze

vucic1n1Odbijanje predloga da Kosovo postane član Uneska, izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, povećanje plata i penzija, pomoć prosvetnim radnicama – sve te dobre, ali i one manje dobre vesti, javnosti je saopštio premijer Aleksandar Vučić i tako dostigao televizijsku minutažu dužu od čak osam sati

Premijer Vučić je u ponedeljak bio na promociji Bele knjige stranih investitora, zatim na sastanku sa MMF-om, nakon čega je držao konferenciju za novinare u zgradi Vlade. Premijer je iste večeri prisustvovao proslavi dve godine avio kompanije Er Srbiija. Sve to pod budnim okom kamere u samo jednom danu.

Utorak je premijeru doneo nove izazove i nove sastanke: sa istočnim, pa sa zapadnim partnerima, a onda još jedna 50-minutna konferencija za novinare u Vladi Srbije o izveštaju Evropske komisije i direktan prenos na najmanje dve televizije. Veče je bilo rezervisano za treću televiziju i dvosatno gostovanje.

Sredu je premijer proveo na relaciji Beograd – Srebrenica. Po povratku iz Potočara, do nove konferencije u Vladi, stigao je samo da promeni kravatu. Tempo pojavljivanja u medijima, tvrdi urednik sajta Cenzolovka Zoran B. Nikolić, diktira sam premijer, a mediji su samo tu gde su i donosioci odluka.

“To što je taj donosilac odluka uvek i u svakoj situaciji baš premijer, to pokazuje kakva je njegova vlast, odnosno na koji način ova Vlada radi. Dakle, ne kao kolektivno telo kako to predviđaju Ustav i zakon, već kao servis jednog čoveka u čijim je rukama sve”, ocenjuje Nikolič.

Ni druga polovina nedelje nije donela odmor za premijera Vučića. Četvrtak je počeo u Privrednoj komori Srbiji, da bi se tokom dana, iznenada, iako nije dan za poslanička pitanja Vladi, pojavio u Skupštini.

Ove nedelje zato niste morali da budete stručnjak za monitoring medija da biste, golim okom, zaključili isto što i oni koji jesu stručni. Bilo ga je previše, a mediji su digrali ulogu biltena, smatra Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja

“Zašto kažem bilteni? Zato što novinari koji se usude da postave kritička pitanja od samog premijera budu na čudan način tretirani, budu prozivani. Umesto da im odgovori, premijer s njima ulazi u debatu, komentarišući samu prirodu pitanja, a ne samu suštinu, tako da to jako loše utiče na slobodu govora”, ocenjuje on.

Prema gruboj proceni, premijerovo pojavljivanje u direktnim prenosima njegovih konferencija za novinare, direktnog prenosa iz Skupštine, kao i u informativnim emisijama nacionalnih televizija, trajalo je najmanje osam sati od početka ove radne nedelje.

 Foto: N1  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend