14. nov 2015.

NUNS: Vučić preuzeo ovlašćenja koja mu ne pripadaju

Vukašin Obradović, predsednik NUNS

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je da taksa za javne servise nije u nadležnosti Vlade Srbije i da je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o visini takse, preuzeo deo ovlašćenja koja mu ne pripadaju i time povredio zakon

„Odluka koju nam je saopštio Aleksandar Vučić da će taksa biti 150 dinara nije u skladu sa zakonom“, rekao je Obradović za agenciju Beta.

On je dodao da je premijer prevideo član 37 Zakona o javnim medijskim servisima u kome se kaže da odluku o utvrđivanju visine takse zajednički donose upravni odbori Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV).

„Premijer je i ovog puta preuzeo na sebe deo ovlašćenja koja mu ne pripadaju i time učinio povredu zakona“, kazao je Obradović.

Vučić je 11. novembra rekao da će država za RTS i RTV izdvojiti četiri milijarde dinara i da će pretplata od 150 dinara biti obavezna od 1. januara.

On je dodao da je odluka da se smanji pretplata sa 500 na 150 dinara doneta zbog loše finansijske situacije penzionera, ali i bojazni da bi naplata bila slaba.

Zakonom o javnim servisima, usvojenim prošle godine, predviđeno je da država od 1. januara 2016. prestane da finansira javne servise i da se ponovo uvede taksa čiju visinu određuje upravni odbor. Upravni odbor RTS-a krajem juna utvrdio je da će taksa iznositi 500 dinara.

Javnim servisima stavljena omča oko vrata

NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su ranije danas da najava promene Zakona o javnim medijskim servisima predstavlja ozbiljno ugrožavanje ideje javnog servisa i dalje odlaganje uspostavljanja uslova za nezavisan rad važnih institucija.

„Najavu smanjenja pretplate sa 500 na 150 dinara ima smisla čitati jedino u kontekstu predizbornih aktivnosti, s obzirom na činjenicu da će trošak prikupljanja pretplate sa ovako niskim iznosima, po svemu sudeći, biti približan, a možda čak i veći od sakupljenih sredstava“, navodi se u saopštenju tih novinarskih udruženja.

NUNS i NDNV su dodali da nastavak finansiranja iz budžeta predstavlja „omču oko vrata“ javnih servisa koju država, odnosno vlast može zatezati po potrebi, u slučaju da nisu dovoljno „kooperativni“, odnosno ukoliko svoju uređivačku politiku usmeravaju građanima, a ne vladajućoj eliti.

Dva udruženja ocenila su da je tragično je što je propuštena cela godina da se obave sve pripreme za uvođenje pretplate, odnosno takse, i da se kroz široku društvenu akciju ukaže građanima da će oni svakako plaćati rad javnih servisa, svejedno da li direktno ili iz budžeta.

Profesor Veljanovski: Novinari neplaćeni, novinarstvo loše

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski izjavio je da danas dobar deo medija u Srbiji opstaje na nedovoljno plaćenom ili potpuno neplaćenom radu novinara, što dovodi do rapidnog pada kvaliteta medijskih proizvoda.

„Novi vlasnici medija nastoje da povrate uloženi novac pa se trude da pojeftine proizvodnju programa, otpuštaju novinare, te samim tim izostaju složene novinarske forme i istraživačko novinarstvo. Loša materijalna situacija, pritisci iz sfere biznisa, politički pritisci – sve to je uticalo na opadanje kvaliteta medijskih proizvoda“, rekao je Veljanovski.

On je dodao da komercijalni mediji imaju obavezu da poštuju javni interes, a ne da se samo, poput nekih radio stanica, pretvaraju u „džuboks“ i naveo da etička i profesionalna pravila novinarstva važe bez obzira na vrstu medija i na epohu.

„Iako danas imamo mnogo veće mogućnosti za osnivanje medija, nemamo bolje programe nego pre 30 – 40 godina“, rekao je Veljanovski.

 Foto: Medija centar Beograd  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend