30. jan 2015.

„Vučić ne prašta nezgodna pitanja“

Gordana Igrić, regionalna direktorka Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN)

Gordana Igrić, regionalna direktorka Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN)

Gordana Igrić, regionalna direktorka Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) čiji je tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava zaoštrio odnose premijera Srbije i Brisela, u intervjuu za „Vesti“ najavljuje mogućnost istraživanja firmi koje su doskora bile u vlasništvu Vučićevog kuma Nikole Petrovića, aktuelnog generalnog direktora Elektromreže Srbije.

– Možda ćemo sledeći tekst posvetiti istraživanju šta se sa tim firmama događalo od 2012, kada je Petrović, preuzimajući funkciju direktora EMS, predao vlasništvo drugoj osobi, kako su poslovale i koje su poslove dobijale – kaže Igrićeva.

Da niste pomenuli Petrovića u tekstu o Tamnavi, da li bi premijer onako besno reagovao optužujući BIRN da su „lažovi koje plaća EU“?

– Pitali smo razne ljude. Jedni su rekli da je to zbog Petrovića, drugi da je to Vučićevo nadigravanje sa EU, da ih optuži kako hoće da ga sruše i da smo mi tu samo iskorišćeni da bi on ojačao svoje pozicije u pregovorima sa Kosovom. Treća verzija, kojoj sam najviše sklona, je da je ovaj napad samo deo procesa u kome će se i oni malobrojni glasovi različitosti isključivati iz javnog prostora. Nema „Utiska nedelje“, B92 je postala tabloidna televizija. Tu je „Informer“ kao tabloidni glasnogovornik ovih napada i TV Pink. Preko napada na BIRN poručeno je šta će se desiti ako postavljate nezgodna pitanja – premijer će vas diskreditovati i proglasiti izdajnicima.

Da li ste iznenađeni pisanjem „Politike“ koja vam spočitava zalaganje za direktnu pogodbu umesto za tender?

– Nisam se iznenadila. Politika je kuća u kojoj se uredništvo često identifikovalo sa nacionalno-patriotskim interesima, bolje rečeno sa interesima vlasti. Ali da je zloupotrebljena čitava ta afera sa Svetskom bankom, sigurno jeste.

Objasnite tu zloupotrebu? Svetska banka, koja je dala kredit za Tamnavu, tvrdi da je sve u skladu sa zakonom?

– To je gomila zamenjenih teza. Mi se nismo bavili Svetskom bankom, mada ćemo se sada baviti njihovom ulogom na lokalnom i regionalnom nivou. Pitamo se kako su mogli da propuste da posao dobije konzorcijum srpske firme Južna Bačka i rumunske Neš koje se nisu bavile ispumpavanjem velikih voda, što je bio jedan od uslova tendera. Holandska kompanija Van Hek sa velikim iskustvom u tim poslovima je odbijena, a onda tu istu kompaniju pobednici na tenderu angažuju kao partnera ili podizvođača!?

Premijer vas je optužio da vam je žao što je posao dobila domaća a ne strana firma?

– Ta cela teza da je BIRN navijao za Van Hek je apsurdna. Naš novinar je doživeo neprijatnost kada je njihovom direktoru pokušao da postavi pitanje, a nismo dobili ni objašnjenje zašto se Van Hek ugovorom obavezao da neće davati izjave za srpske medije. Ovde je mnogo više igrača uvezano, očigledno ne samo domaćih.

Kako se BIRN finansira?

– Mi učestvujemo na konkursima kod određenih fondova i vlada koje pomažu razne projekte, od humanitarnih do projekata istraživačkog novinarstva. EU nam je značajan donator, ali imamo i većih, poput Švedske ili Norveške, država koje nisu važile za neprijatelje Srbije. Ovde je i dalje prisutna logika koja je išla uz radikale, a sada se dobrim delom i uz naprednjake da je sve što dolazi spolja opasno, da su to strani plaćenici koji rade na rušenju režima.
Premijer vas je optužio da vam je žao što je posao dobila domaća a ne strana firma?

Ne proveravamo slike sa venčanja

U tekstu BIRN-a Petrović se pominje prilično neprecizno, ne navodi se da je on premijerov kum čiju moć neki porede sa Bebom Popovićem u vreme Đinđića?

– Nije neprecizno. U firmi Hidro-tan koju je „Južna Bačka“ angažovala za deo posla, Petrović je do 2012. bio direktor. Inače, mi ne komentarišemo da li je neko nekome rođak ili kum. Degutantno je proveravati slike sa venčanja. Ali, u ovom gradu se zaista čuje i uveliko upire prstom i bio bi kukavičluk da se ne kaže da je Nikola Petrović značajna figura u životu premijera i da je bio vrlo ozbiljan privatni biznismen, a da sada ima značajan uticaj vezan za električnu energiju.

Ispravka Nikole Petrovića

U članku objavljenom na veb sajtu „Vesti online“ od 29. 01. 2015. godine, autora J. Arsenović, pod nazivom „Vučić ne prašta nezgodna pitanja“, navedeno je: da je „u firmi ‘Hidro-tan’, Nikola Petrović, aktuelni direktor Elektromreže Srbije, do 2012. godine bio direktor ove firme“.

Predmetni navodi su u celosti netačni, jer ja, Nikola Petrović, aktuelni direktor Elektromreže Srbije, nikada nisam bio vlasnik, suvlasnik, direktor, član organa upravljanja, zaposleni, niti na bilo koji drugi način statusno ili lično povezan sa firmom „Hidro-tan“.

Odgovor Gordane Igrić

Poštovana redakcijo,

U tekstu objavljenom na veb sajtu Vesti-online citirana je kao moja izjava da je Nikola Petrović bio direktor firme Hidro Tan do 2012. godine.  Želim da vam skrenem pažnju da ta izjava nije precizno interpretirana. Važnije je možda za javnost precizirati da u BIRN-ovom originalnom tekstu Iskopavanje kopa i budžeta stoji da je firma Hidro Tan povezana sa direktorom javne kompanije Elektromreže Srbije, Nikolom Petrovićem.

Naime, sadašnji vlasnik Hidro Tana, Dragan Klisura, bio je suvlasnik u tri firme sa Nikolom Petrovićem, pre nego što je Petrović preuzeo mesto direktora javne kompanije Elektromreže Srbije.
Te  firme su Vita Fruit, Mini Hydro Investments doo. i MHE Jabukovik d.o.o.  U četvrtoj, Eco Energo Group d.o.o, u kojoj je jedan od vlasnika Dragan Klisura, Petrović je bio direktor do 2012.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend