11. jan 2015.

Vučić odgovorio EU

Foto: Beta

Foto: Beta

Premijer Vučić je izjavio da je „zaprepašćen činjenicom da Maja Kocijančič u ime EU pokušava da ga ućutka“ i odlučno je odbacio njene „neosnovane tvrdnje“.

Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije, saopštio je Aleksandar Vučić.

„Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančič u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara“, istakao je Vučić.

„Zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančič u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara“

„Svestan činjenice da sam samo običan predsednik Vlade jedne geografski male zemlje, a da su gospođa Kocijančič i gospodin Davenport veliki i važni funkcioneri EU, nisam ni pomislio da će samo jedan moj mali, obični odgovor novinaru na konferenciji za štampu izazvati takav bes moćnih i značajnih ljudi“, naveo je Vučić.

Premijer je upitao Maju Kocijančič i Majkla Davenporta da li oni zabranjuju predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara i da li pokušavaju da mu zabrane da javnosti Srbije saopšti da oni koje oni plaćaju ne govore istinu.

„I da li je sloboda svakojih reči dozvoljena vama, a sloboda istine i izražavanja istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima?“, upitao je Vučić.

„Uzgred, znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije, građane naše zemlje nisam ni obavestio da su ti, koji su kod vas pobedili po strogim procedurama, pokušali da natreraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne kompanije koja je čak 23 miliona evra skuplja od ponude srpske kompanije. Za vas tričavih 23 miliona. Za mene i zemlju koju vodim velikih 23 miliona“, naveo je Vučić.

Istakao je da istinski veruje u evropske vrednosti i u vrednosti EU.

„Ali ne verujem da su su licemerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima ne možete da naređujete svaku reč i svaki potez, bilo kakva vrednost za koju se treba boriti. Moj izbor je, uprkos svim rizicima kojima se izlažem, a vaša reakcija to jasno potvrđuje, da budem slobodan i dovoljno odvažan da vodim nezavisnu i suverenu zemlju na putu ka EU“, poručio je Vučić.

„Uzgred, ako vam lično predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavestite. I ne brinite, skloniću vam se sa puta, a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu“, naveo je premijer.

Evropska unija je „snažno odbacila kao neosnovane“ tvrdnje srpskog premijera Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend