02. dec 2015.

Vučić podržava tabloidizaciju medija

vučić_upitnikNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboku zabrinutost zbog stavova predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, izrečenih u emisiji „Upitnik“, na javnom servisu, kojima je praktično legalizovao i ohrabrio novinarstvo oličeno u medijskim hajkama protiv novinara i medija, harangama protiv neistomišljenika, kršenju zakona i neprofesionalizmu

Nepojmiljivo je da premijer jedne države, koja pledira da postane demokratska, olako prelazi preko očigledne zloupotrebe nacionalne frekvencije od strane TV Pink. Pohvalama umesto kritike novinara koji organizuju progon svojih kolega i krše elementarna prava gradjana objavljujući lične podatke iz zdravstvenog kartona, Vučić zapravo podstiče nedopustivu praksu najgrubljeg obračuna sa neistomišljenicima.

Ovakav stav Aleksandra Vučića ne doprinosi povećanju stepena slobode medija u Srbiji. Naprotiv, predsednik Vlade Srbije je sinoć pokazao zabrinjavajući stepen tolerancije prema daljem urušavanju medijske scene Srbije čime se demokratski procesi u Srbiji znatno usporavaju, a prostor za slobodu medija dodatno sužava.

NUNS poziva Aleksandra Vučića da prestane sa podrškom daljoj tabloidizaciji Srbije jer na taj način ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja,  a Srbiju vraća u vreme devedestih kada su novinari i mediji bivali proglašavani za državne neprijatelje.

NUNS želi da veruje da je predsednik Vlade Srbije zaista posvećen  evrointegracijama i vrednostima  koje sa sobom nosi članstvo u Evropskoj uniji. Poslednje je vreme da se u skladu sa takvim proklamovanim stavom i ophodi prema novinarima i medijima.

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 1. decembar 2015.

 Foto: Youtube screenshot 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend