14. apr 2016.

Vučić: Sram da bude direktora RTV zbog kažnjavanja novinarke

vučić bosnapressPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko u njegovo ime ne sme da kažnjava novinare. NUNS i NDNV: Cinično je kada Vučić brani novinare. Inicijativa mladih: licemerno

Svetlana Božić Krainčanić, urednica dopisništva Radio-televizije Vojvodine u Beogradu, kažnjena je juče smanjenjem plate za 20 odsto zbog pitanja postavljenog Vučiću na konferenciji za novinare 1. aprila ove godine.

“Čuo sam da je Pajtićev i Čankov direktor RTV-a kaznio Svetlanu. Sram da ga bude! Da niko u moje ime ne kažnjava novinare jer postavljaju pitanja. Ja njena pitanja volim i demokratski je da ih novinari postavljaju. Na svako ću da odgovorim“, rekao je Vučić.

NUNS i NDNV: Cinično je kada Vučić brani novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je cinizam ogromnih razmera kada predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić brani novinare i medijske slobode, s obzirom da je u pitanju prvi čovek vlasti koja godinama, kontinuirano ugrožava slobodu govora i prava novinara.

NUNS i NDNV smatraju da je Vučić najveći krivac za izuzetno nizak nivo medijskih sloboda u zemlji i da su on i njegovi bliski saradnici razvili veoma štetne mehanizme za kontrolu medija i sputavanje kritičke misli.

NUNS i NDNV su osudili postupak direktora RTV-a Srđana Mihajlovića da kazni novinarku, ali smatramo da je Vučić poslednji čovek koji bi na medijskim slobodama trebalo da politički profitira.

NUNS i NDNV se nadaju da pogrešna odluka direktora RTV-a neće biti prilika da se poništi sve što je ovaj medijski javni servis učinio proteklih godina na povećanju kvaliteta svojih programa, odnosno da ovo neće biti povod da se pretvori u oružje u rukama vlasti.

Jerkov: Vučić je lažni zaštitnik medijskih sloboda

Portparolka Demokratske stranke Aleksandre Jerkov ocenila je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić otišao je korak dalje u ponižavanju građana, kriveći sada Demokratsku stranku, kako je navela, „za to što su urednici i novinari u neprekidnom strahu od njegove osvete i izliva besa“.

Povodom izjave premijera koji je danas kritikovao rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine zato što je kaznilo novinarku Svetlanu Božić Krainčanić zbog toga što mu je na konferenciji za novinare postavila pitanje u ime Inicijative mladih za ljudska prava, ona je ocenila da je Vučić „lažni zaštitnik medijskih sloboda“.

„Iako je više nego očigledno da je premijer izgubio kontrolu i pobesneo kada mu je postavljeno pitanje zbog kog je novinarka RTV-a kažnjena i da je njena kazna direktna posledica premijerovog besa, on se nije libio da i ovaj put okrivi druge, čak i za svoju politiku ućutkivanja, zastrašivanja i ; lomljenja kičme svakome ko ima stav“, navela je Jerkovlejva, a saopštila DS.

Prema njenim rečima, „nije dovoljno lažno izvinjenje“, kao ni „lažno iščuđavanje“.

„Svaki novinar koji postavi pravo pitanje Aleksandru Vučiću treba da bude nagrađen, a ne kažnjen. Njihov posao je da pitaju, njegov da odgovara. Ili neka i on javno kaže da voli kada novinari kleče“, navodi se u saopštenju DS.

Inicijativa mladih: Licemerna kritika

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je u sredu licemernom kritiku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića rukovodstvu Radio-televizije Vojvodine (RTV) zato što je kaznilo novinarku Svetlanu Božić Krainčanić jer je premijeru na konferenciji za novinare postavila pitanje u ime te organizacije.

U saopštenju je ocenjeno da su pitanja koja je novinarka Božić Krainčanić postavila o Vučićevoj podršci Šešelju i politici velike Srbije, uznemirila premijera koji je burno reagovao i praktično optužio novinarku da je pod uticajem Inicijative, a da su njena pitanja ista ona koja ispred zgrade Vlade deli ta nevladina organizacija.

Inicijativa je dodala da se isti argumenti navode i u odlukama RTV-a, u kojima se obrazlaže da je novinarka zastupala interese trećih lica time što je postavila pitanja koja je organizacija delila novinarima pred premijerovu konferenciju i da se zbog toga kažnjava.

„Inicijativa pruža apsolutnu podršku novinarki Svetlani Božić Krainčanić, koja je kažnjena samo zbog toga što u Srbiji 2016. godine i dalje nije dozvoljeno postaviti čuveno pitanje ‘A šta si ti radio u ratu?'“, piše u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend