07. jun 2016.

Vučić: Zloupotreba slobode informisanja u političke svrhe

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u demokratskom društvu važno izgraditi pre svega otvorenost, diskusiju i raspravu, dodajući da se pitanje slobode izražavanja, međutim, neretko zloupotrebljavano u političke svrhe

Jedan pored drugog za istim stolom – ambasador države koja je, po pitanju slobode medija, na sedmom mestu svetske liste i premijer Srbije koja na istoj listi zauzima 59-o mesto.

Prvi švedski zakon o slobodi štampe star je 250 godina i to je razlog za ponos, kaže ambasador Švedske Krister Asp.

„Sloboda govora je nešto što se mora konstantno braniti, svuda u svetu, i u mojoj zemlji. Jer zabrinjavajući trendovi pokazuju da se različite forme pritisaka na urednike, novinare, blogere i autore dešavaju širom sveta“, poručio je ambasador Švedske.

O pritiscima na medije premijer Aleksandar Vučić nije govorio, ali kaže da razloga za ponos ima i Srbija.

„Mi smo doneli najbolje medijske zakone s kojima se saglasila Venecijanska komisija, dakle najbolje moguće, u skladu s najboljim standardima EU“, kaže Vučić.

A standard EU jeste i Javni servis koji se vodi interesima građana. Međutim, jedinstven kriterijum za određivanje toga šta je javni interes nemoguće je utvrditi, smatra Vučić.

„Kada pričate o službi građana, da vas pitam, vi biste rekli N1 vrhunski to radi i ja bih rekao sve suprotno od vas i kako god okrenete vi mislite da je vaša pamet veća i bolja nego moja“, rekao je Vučić.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Miščević je navela da se pitanje slobode izražavanja nalazi u poglavlju 23. Ona je rekla da je važno što pre otvoriti poglavlja 23 i 24 jer su to „kontrolna poglavlja“.

„Ovo su noseća poglavlja za stabilizaciju institucija i za kontunuitet, ona znače pravnu sigurnost i dokaz da je reč o jednoj ozbiljnoj državi koja drži do normi“, dodala je Miščevićeva.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend