14. sep 2015.

Zakon nemoćan protiv rijalitija

deca-parovi-2Nakon internet prikupljanja potpisa peticije, a za manje od dva dana prikupljeno ih je 100.000, protiv rijaliti programa na mnogim televizijskim stanicama sa nacionalnom frekvencijom, sve češći su i zvanični zahtevi državnih institucija da se oni emituju ili kasno noću ili da se ukinu

Tako je i Komisija Skupštine grada Novog Sada uputila javni apel nadležnim organima i institucijama da se u skladu s interesima celokupnog društva promeni termin i način prikazivanja spornih sadržaja, ističući da se u “Parovima”, “Farmi” i “Velikom bratu” emituju “nemoralni, nepristojni i ljudskom dostojanstvu neprimereni gestovi pojedinih učesnika emisija ,koji se promovišu kao društveno prihvatljivi i poželjni”.

Članica Saveta Regulacionog tela za elektronske medije Gordana Suša tvrdi da je to telo već upozorilo emitere zbog kršenja pravila u rijaliti programa i navela da je predlog da se oni ne emituju pre 22 sata. Osvrćući se na peticije koje su potpisane, a u vezi sa zabranom takvih programa, rekla je da je to divno i da građani sa tim peticijama mogu da odu pred emitere, ali treba da se upute i u pravila i zakonodavstvo.

– REM po službenoj dužnosti analizira programe, a razmatra i svaku predstavku pojedinca i peticija. Mi, pre svega, vodimo računa o zaštiti maloletnika i rijaliti moraju da nose oznaku “16” i ne bi trebalo da se emituju pre 22 sata – objasnila je Gordana Suša dodajući da procedura usporava REM .

I mada se mnogi sadržaji rijalitija opisuju kao nešto nedopušteno, ipak REM ništa ne može televizijskim kućama koje se svakog dana diče visokim rejtinzima gledanosti upravo ovakvih programa.

Onlajn zgražavanje, pa i apeli i zahtevi REM-u, ma koliko ih građana u Srbiji izražavali, realno nemaju nikakvog dometa. Jednostavno, REM ne može da spreči poplavu diskutabilnog sadražaja. Može da pomeri vreme njihovog emitovanja, ali ih ne može zabraniti. Jedino što bi moglo da proizvede nekakav efekat jeste da se prikupljeni poptisi pretoče u građansku inicijativu, za koju je dovoljno 30.000 potpisa. U tom slučaju bi poslanici Skupštine Srbije morali da je razmotre i donesu odluku šta sa rijaliti programa.

1 komentar za: “Zakon nemoćan protiv rijalitija

  1. Aleksandar Bugarski

    Rec ZAKON je imenica, a to je promenljiva rec. Menja se po clanovima, a promene se donose u Skupstini. Da li je moguce upriliciti neku inicijativu za promenu tkvog zakona? Emiteri se zaklanjaju iza gledanosti. Pa narod to gleda jer nema sta drugo. Ali ni jedan rijaliti (zasto se uopste zove rijaliti kad je tamo sve izrezirano?), ovakav kakav je narod nije nekom peticijom trazio. Molio bih sve institucije ove drzave dobronamerne ovom drustvu da pokrenu moguce inicijative da se ovakve emisije ili ukinu ili upristoje.

    14. сеп 2015. at 04:08

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend