26. feb 2015.

Zaposleni u RTV Mladenovac najavljuju štrajk glađu

rtv mladenovacUkoliko Agencija za privatizaciju pod hitno ne reši naše pitanje, stupićemo u štrajk glađu – kaže za Danas Dragan Nikolić, jedan od 10 zaposlenih u RTV Mladenovac

Radnici ove medijske kuće skoro dve godine ne primaju platu niti imaju overene zdravstvene knjižice. Nakon neuspele privatizacije, većinski vlasnik Radio-televizije Mladenovac od 2013. je Agencija za privatizaciju, koja u protekle dve godine nije pokazala ikakav interes za ovu kuću. Istovremeno i opština Mladenovac uskraćuje pomoć RTV Mladenovac i izbacuje zaposlene iz prostorija koje su bile opštinsko vlasništvo.

– Naša medijska kuća postoji samo na papiru. Iz Agencije za privatizaciju danas nam stiže privremeni zastupnik kapitala. Ako ovoga puta naš problem ne bude rešen, stupićemo u štrajk glađu ispred Agencije – izričit je Nikolić dodajući da njihov primer nije jedinstven i da će mnoge medijske kuće na lokalu krenuti istim putem.

Javno preduzeće za informisanje „Mladenovac“ (JPI „Mladenovac“) privatizovano je 2011. godine. Većinski vlasnik akcija i direktor i glavni i odgovorni urednik preduzeća postao je Miloš Maslarić, kupivši državni kapital. Preduzeće potom menja naziv u Radio-televizija Mladenovac.

Nedugo zatim, Maslarić pravi višemilionski dug, te Agencija za privatizaciju12. jula 2013. raskida privatizaciju zbog neizmirenih zarada. Za zastupnika kapitala postavlja Mirjanu Popović koja za novog glavnog i odgovornog urednika imenuje bivšeg vlasnika i direktora – Miloša Maslarića.

– Potpuno apsurdna situacija i zato i ne očekujemo ništa od novog zastupnika kapitala. On će primati platu od Agencije, dok zaposleni u RTV Mladenovac nemaju čime da hrane svoju decu, niti da se leče – kaže Nikolić. On dodaje da su se u protekle dve godine obraćali svima – premijeru i ministarstvima privrede, i rada i socijalne politike, ali je odgovor uvek bio isti – nismo nadležni. A koliko je Agencija za privatizaciju zainteresovana za RTV Mladenovac, najbolje ilustruje podatak da je novi poverilac zastupnika kapitala pitao zaposlene da li im rade protivpožarni aparati.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend