26. feb 2015.

Za projekte na jezicima manjina 30 miliona

sashamirkovicMinistarstvo kulture i informisanja Srbije izdvojilo je ove godine 30 miliona dinara za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog interesa na jezicima nacionalnih manjina, izjavio je danas državni sekretar Saša Mirković i potvrdio da će 1. januara 2016. početi finansiranje javnih servisa putem takse koja ne može biti veća od 500 dinara

Učestvujući na okruglom stolu „Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u oblasti izveštavanja“, Mirković je rekao da je povećan i limit za sredstva koja se mogu dobiti po pojedinačnom projektu.

Konkurs traje do 3. marta. Novina je i u tome što u konkursnim komisijama, koje raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, većinu čine predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, rekao je Mirković.

On je ocenio da na taj način članovi konkursnih komisija snose odgovornost za kvalitet odobrenih projekata iz oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja biće objavljena imena članova komisija kada bude istekao rok za podnošenje projekata, rekao je Mirković.

On je dodao da je važno istaći i da su na osnovu Zakona o elektronskim medijima, saveti nacionalnih manjina prvi put dobili mogućnost da imaju svog predstavnika u Regulatornom telu za elektronske medije.

To je jedan kvalitet više koji ranije nije postojao. Taj član će biti imenovan kada jednom od aktuelnih članova istekne mandat. Novina je i to da će jedan od članova tog saveta biti iz organizacija za zaštitu dece, objasnio je Mirković.

Mirković je podsetio da će 1. januara 2016. godine početi finansiranje javnih servisa putem takse koja ne može biti veća od 500 dinara.

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine su prošle godine iz budžeta dobili 8,4 milijarde dinara i ta sredstva su podeljena 77,5 odsto za RTS i ostalo za RTV.

Ove godine iz budžeta im je namenjeno 8,7 milijardi dinara i to će se deliti u tom procentu, rekao je Mirković.

On je istakao da RTV emituje program na deset jezika i da je od izuzetnog značaja za multietničnost Vojvodine da se emitovanje programa na jezicima manjina nastavi.

Prema njegovim rečima, očekuje se i da RTS poboljša programe na jezicima manjina, jer je to javni interes.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je ocenio da su novi medijski zakoni „u principu dobri“, ali je dodao da sada predstoji posao na njihovom sprovođenju.

Nije ohrabrujuća vest da je izvesni Danijel Kulačin, bivši funkcioner Treće Srbije, pokazao interesovanje za kupovinu sedam medija u Vojvodini, među kojima je i Radio Subotica, rekao je Sejdinović.

On je izrazio nadu da se neće dešavati da pojedini biznismeni vezani za političke stranke kupuju medije na jezicima nacionalnih manjina.

Sejdinović je dodao da je Kulačin tužio NDNV i Blic zbog objavljivanja informacije o zainteresovanosti za kupovinu medija i nada se da je taj čovek, posle objavljivanja te vesti, odustao od kupovine.

Pokazuje se da je dobar model da mediji sistemom obaveštavanja spreče devijacije u procesu privatizacije medija, rekao je Sejdinović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend