12. feb 2016.

Zaposleni u „Sportu“ na rubu egzistencije, zamenik direktora ih naziva neradnicima

UNS razgovarao sa zamenikom generalnog direktora lista Tomicom Žugićem koji potvrđuje da “plate kasne mesec i po dana, ali da će biti isplaćene”

“Nas 18 zaposlenih u listu ‘Sport’, koji su prodati uz brend, ujedno i naše porodice, dovedeni smo na ivicu egzistencije, izigrani i prevareni. Novi vlasnik lista od samog početka saradnje ne ispunjava većinu ugovorenih obaveza, pa ovom prilikom i apelujemo da nadležni što hitnije pronađu rešenje”, stoji u današnjem pismu zaposlenih u dnevnom listu „Sport“ upućenom UNS-u. Povodom navoda novinara “Sporta”, UNS je razgovarao sa zamenikom generalnog direktora lista Tomicom Žugićem koji potvrđuje da “plate kasne mesec i po dana, ali da će biti isplaćene”.

“Ne vidim u čemu je tu problem, sve će biti isplaćeno, sve obaveze koje je firma Beoton preuzela kupovinom ‘Sporta’ biće ispoštovane”, rekao je Žigić UNS-u i dodao da “ne može da kaže kada će to biti jer je to pitanje poslovne politike”.

U oktobru 2015. godine zaposleni u dnevnom listu „Sport“zaključili su Ugovor o radu na neodređeno vreme sa privrednim društvom BEOTON R d.o.o, kupcem ovog lista.

“Ovim ugovorom, navedene su obaveze poslodavca Beoton R d.o.o. da se odriče prava da zaposlenom otkaže Ugovor o radu u periodu od dve godine od dana preuzimanja i da obezbedi zaposlenom zaradu najmanje u iznosu zarade koju je ostvario kod prethodnog poslodavca. Slučajan ili nameran pokušaj “Beotona” da u novom Ugovoru o radu zanemari stavke poput minulog rada, toplog obroka, plaćenog rada na državni praznik i dužine godišnjeg odmora (sa ranijih 25,26 dana linearno su smanjili na 20) i troškova prevoza, osujetili smo samo po pitanju nivelacije plate”, navode zaposleni.

Oni dodaju da su do sada od novog poslodavca dobili samo dve plate, za oktobar i početkom januara drugi deo novembarske plate.

“Tokom pet meseci, niko od nas nije dobio ni naknadu za prevoz. Za to vreme, zaposleni u ‘Sportu’, uprkos svim problemima, visoko profesionalno izvršavaju sve radne obaveze i list svakodnevno izlazi. U redakciji postoji samo jedna telefonska linija, pa smo prinuđeni da službene razgovore obavljamo i o svom trošku. Nezadovoljni honorarni saradnici nas svakodnevno napuštaju, ostalo ih je samo dvoje, troje”, stoji u saopštenju zaposlenih.

Na navode zaposlenih Žugić odgovara optužbama.

“Oni moraju da rade. Tiraž je katastrofa, to su sve učmali neradnici, škart koji je došao iz ‘Novosti’. Oni dolaze na posao bez teme, bez ideja, bez ičega. Ponašaju se kao da ‘Sport’ nije ničije vlasništvo. Njima neko treba da kaže da je komunizam gotov i da treba da rade, a ne samo da sede”, rekao je Žugić.

On ističe da uslovi u kojima sada novinari rade jesu loši, ali da firma već tri meseca renovira prostorije koje treba da budu otvorene za nekoliko dana.

“Opremili smo redakciju najsavremenijom opremom, internetom, imaju pristup svim svetskim servisima. Tačno je da trenutno imaju jedan telefon, ali to je zato što se telefonske mreže i nove instalacije još uvek rade. Imaju mnogo bolje uslove rada nego što su imali u ‘Novostima’”, ističe Žugić.

Novinar lista “Sport” Srađan Stamenković za UNS ističe da zaposlenima najviše od svega smeta ovakav odnos vlasnika prema njima.

“Kad god zovemo da pitamo kada će plata jer smo na rubu egzistencije, Žugić počinje da vređa i viče. Govori kako samo zovemo za pare i ništa ne radimo, iako je ‘Sport’ trenutno jedan od najboljih sportskih listova”, kaže Stamenković i dodaje das u zaposleni nakon prodaje “Sporta” “bili puni nade da ovo neće biti novi slučaj prevare jer je najavljivano kako će biti nova i moderna redakcija, ali da su se prevarili”.

Autor: K. K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend