18. sep 2015.

Zašto je teško potpisati MONDO?

mondo logoOčigledno je da copy/paste novinarstvo u Srbiji uzima maha. Mi pitamo kolege – a što vam je teško da potpišete MONDO?

Mnogo puta do sada smo ćutali kada bi nam drugi mediji uzimali tekstove bez pitanja, a onda se oni potpisivali ispod istih.

Mislimo da je, zaista, dosta! Znamo da ovime nećete prestati praksu prisvajanja tekstova portala MONDO, ali ovo je jedini način da ukažemo na nekolegijalnost (najblaže rečeno!). Mnogo puta do sada zaticali smo vlastite tesktove u drugim medijima (štampi, portalima…). Ponekad bismo pisali odgovornima i tražili (zamolili) da se bar potpiše MONDO. O linkovima ka našem portalu nismo ni pomišljali, jer je to naučna fantastika.

MONDO je juče (četvrtak) objavio tekst o tome kako je u jednoj beogradskoj osnovnoj školi zabranjeno nošenje navijačkih obeležja dva najveća srpska kluba.

Kada smo jutros listali štampu imali smo šta i da vidimo – veliki broj dnevnih novina je objavio isti taj tekst, ali su potpisivali svoje novinare.

Ovo je jedan „u moru“ primera, ali sada nam je prekipelo!

Lepo, kolegijalno! Hvala vam, „kolege“!

U našu redakciju stižu mejlovi (nedavno i od glavnog i odgovornog urednika tiražnog dnevnog lista) u kojem traže obavezno navođenje izvora i link ka tekstu (online izdanje). A onda se taj isti medij ne pridražava tog načela!

MONDO je od svog osnivanja, a bilo je to pre više od 10 godina, bio maksimalno korektan prema svima, posebno prema kolegama. Ne, nećemo zbog ovoga menjati praksu, jer mi NISMO ISTI.

Vi, kolege, nastavite da radite kako su vas (pogrešno) učili.

Autor je glavni i odgovorni urednik MONDA

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend