19. mar 2016.

Zaustavite napade na novinare KRIK: Hajka na urednika Dojčinovića mora da prestane!

stevan-dojcinovic-informer-krik-foto-fonet-1458336876-867081Informer danima vodi hajku protiv Stevana Dojčinovića, UNS i NUNS pitaju MUP i BIA da li to država i dalje prati novinare, a Ministarstvo informisanja utvrđuje da li je zakon ugrožen

Beograd – Novinarska udruženja, nevladine organizacije i stručna javnost oštro su osudili pisanje Informera o Stevanu Dojčinoviću, uredniku Krika – mreže za istraživanje kriminala i korupcije!

Informer, na čijem je čelu Dragan J. Vučićević, već nekoliko dana objavljuje tekstove o tome na kojim pričama Krik radi.

Dosije

U jučerašnjem broju Dojčinovića su označili kao saradnika narko-dilera, francuskog špijuna i sado-mazohistu, objavljujući pritom fotografije iz Dojčinovićevog privatnog života!

– Prva fotografija koju su objavili datira iz jula ili avgust prošlog leta, što znači da nas neko već dugo posmatra. To smo i sami uočili jer smo u poslednje vreme sve češće viđali nepoznate ljude po kafićima kako nas slikaju ili snimaju telefonom. Opasno je i što otkrivaju koju priču pripremamo, kao i sa kim se sastajemo… – kaže Dojčinović:

– Jasno je da sve ovo nije delo amatera i da iza svega stoji državna agencija. Sve mi liči na to da Informer objavljuje deo po deo mog dosijea, koji, recimo, BIA sastavlja.

Reagovao je i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, koji je poručio da stručne službe analiziraju da li je pisanjem Informera ugrožen Zakon o javnom informisanju. On je rekao da je to pravno pitanje i apelovao na glavne urednike i vlasnike medija da „sa malo većom brigom mere svoje reči“.

Hitna istraga

Predsednik NUNS Vukašin Obradović upozorava da je Informer ovakvom kampanjom na Dojčinovića stavio metu:
– Targetirajući Dojčinovića kao špijuna, Informer je na njega stavio metu i najozbiljnije mu ugrozio bezbednost.

Državni organi, a pre svega MUP i BIA, dužni su da javnosti dostave odgovore da li su učestvovali u praćenju, fotografisanju i prikupljanju informacija o novinaru Krika. A ako nisu, na koji način su ove informacije dospele u Informer. Istragu bi ovim povodom pod hitno trebalo da pokrene i tužilaštvo, zato što ovo što se dešava Dojčinoviću otvara sumnju u to da država i dalje prati i prisluškuje novinare.

Da je Informer prekršio Kodeks novinara Srbije, smatra i Ljiljana Smajlović, predsednica UNS, koja, međutim, napominje da nije „pristalica bojkota redakcije Informer na kakav poziva NUNS“:

– UNS iz principa ne bojkotuje medije, a kao predsednica UNS nisam bojkotovala ni Kurir, ni onda kada sam smatrala da vodi nečasnu i neprofesionalnu kampanju protiv Politike.
Dragan Vučićević nije odgovorio na naša pitanja.

E.K.

REDAKCIJA KURIRA OSUDILA HAJKU

Femić: I mi smo na svojoj koži osetili pritiske

Redakcija Kurira osuđuje hajku koju dnevni list Informer već danima vodi protiv Stevana Dojčinovića, urednika Krika – mreže za istraživanje kriminala i korupcije. Pozivamo nadležne organe da reaguju na ovaj poziv na linč i utvrdi ko to danas u Srbiji prati novinare na njihovim redovnim zadacima, ko dostavlja njihove fotografije i kome je u interesu da ih diskredituje.

– Interesantno je da je Informer unapred znao temu kojom se Krik bavi – istraga imovine političara – i krenuo je u preventivni napad. Novinari Kurira su na svojoj koži osetili pritiske, o čemu svedoče zvanično zavedene prijave u policiji, i znamo koliko znači podrška i solidarnost kolega, koju mi, nažalost, nismo preterano osetili. Zato pozivamo sve kolege da u ovom slučaju pokažu solidarnost – kaže glavni urednik Kurira Ratko Femić.

 Foto: Kurir 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend