19. mar 2016.

Srpski tabloidni borbeni pas služi moćnim gospodarima

Drew-SullivanDa li su državna obaveštajna služba ili organi sprovođenja zakona pomogli srpskom tabloidu da u prljavoj kampanji okleveta nezavisnu istraživačku novinsku organizaciju KRIK kako bi sprečio otkrića o srpskoj vladi?

Nesvesnim čitaocima najnovije ‘istraživanje’ srpskog tablioda Informer predstavljeno je kao istraga navodne zavere čiji je cilj da se svrgne Vlada Srbije. Mafijaši i izaslanici stranih vlada predstavljaju se kao neprofitni novinari kako bi oklevetali vrednog, naprednog premijera. Neustrašivi novinari Informera čak su shvatili i kakva je zavera u pitanju te su je strpljivo objasnili svojim čitaocima – zli novinari pokušavaju da prikažu da je premijer zgrnuo silne nekretnine u Beogradu koje je sakrio na imena svoje rodbine.

Istreniranom oku tekst Informera predstavlja smešnu propagandu osmišljenu kako bi se ublažio udarac još jednog otkrića malverzacija Vlade Srbije do koga su došle KRIK, BIRN i druge neprofitne organizacije. Međutim, ako se pogleda malo bliže, postoji tu nešto daleko mračnije što može ukazati na to da Vlada Srbije čini veliki zločin protiv naroda kako bi osigurala svoju dugotrajnost.

Informerove veze sa premijerom Aleksandrom Vučićem su dobro poznate. Vlasnik i glavni urednik ovog tablioda, Dragan Vučićević, i Vučić nazivaju jedan drugog prijateljem i Vučić je izjavio da ga ova novina podržava. Informer je premijerov borbeni pas koji po automatizmu blati sve medije koji se usude da pomenu Vučićeve probleme.

Od kada je osnovan prošlog leta, KRIK dominira stranicama ovog tablioda uz neprestane tvrdnje o njegovim vezama sa mafijom i stranim obaveštajnim službama, uključujući i tvrdnje uperene protiv autora ovog teksta i moje organizacije, Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Najnovija serija tekstova je, međutim, još više zastrašujuća iz jednog drugog razloga.

Dok su Informerovi napadački tekstovi do sada bili praktično prazne, anonimne optužbe, najnoviji članci sadrže veoma uznemirujuće podatke koji, čini se, dolaze od obaveštajnih ili izvora iz organa za sprovođenje zakona.

Da li su državna obaveštajna služba ili organi sprovođenja zakona pomogli srpskom tabloidu da u prljavoj kampanji okleveta nezavisnu istraživačku novinsku organizaciju KRIK kako bi sprečio otkrića o srpskoj vladi?

Kao prvo, članak objavljen u četvrtak identifikovao je tekst na kome je KRIK radio – istraga navoda da premijer poseduje prilično puno nekretnina koje su sakrivene pod porodičnim imenom. Malo je verovatno da je Informer, opšte poznat po svom lenjom, nepotkrepljenom, nemarnom žutom novinarstvu, bio sposoban da shvati šta to KRIK radi.

U tekstu su objavljene i fotografije nadzora Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a, kako razgovara da ljudima sa kriminalnom prošlošću, nešto što on često radi. U tekstu je navedeno da on radi za njih.

Drugi tekst, od petka, navodi veći broj obaveštajnih i drugih izvora sa kojima je Dojčinović navodno razgovarao i pitanja koja im je navodno uputio. Ove informacije, ako su istinite, mogle su biti prikupljene isključivo putem prisluškivanja ili od BIA-e, srpske obaveštajne agencije.

Ako su netačne, smišljene su kako bi odvratile izvore od razgovora sa Dojčinovićem i onemogućile njegovo izveštavanje.

I u jednom i u drugom slučaju, zašto bi organi za sprovođenje zakona ili BIA pomogli Informeru osim ako ne postupaju u interesu premijera i to koristeći državne resurse? Ovo se čini kao strašan pokušaj da se unapred spreči izveštavanje korišćenjem državnih resursa kako bi se slobodni i otvoreni mediji zaustavili u pribavljanju informacija. Osim toga, takođe dovodi Dojčinovića i one koji s njim razgovaraju u opasnost.

Sa novinarske tačke gledišta, ponašanje Informera je kriminalno nemarno.

Kao prvo, on tek treba da novinarski dokaže nešto. Kao svaki dobar novinar, Dojčinović razgovara sa policijom, sa kriminalcima, sa obaveštajnim agentima i sa bilo kim ko bi mogao da mu pomogne da razume i shvati šta se događa u svetu. Šta tu ima kriminalno? Nigde ne postoje nikakvi dokazi da KRIK podriva državu.

Međutim, ako je Informer zaista vladin prljavi agent, sve ovo ima više smisla i strašne implikacije za Srbiju.

KRIK je istraživao navode da ljudi bliski Vučiću imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom, izveštavao je o kontroverzama oko navodnih veza ministra zdravlja sa kriminalnim podzemljem, razotkrio je stanove koje je kupio Vučićev štićenik, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, i objavio video snimke sastanka ministra spoljnih poslova sa osuđenim kraljem droge.

Ova istraživanja izazvala su snažne napade od strane Informera ali tu nije bilo nikakvih suštinskih, bitnih podataka. Međutim, kada se KRIK usudio da se osvrne na Vučića i njegovu porodicu bio je napadnut istog trenutka uz pomoć nečega što bi mogli biti podaci koje je prikupila vlada. Može biti da Vučić koristi moć države kako bi pokušao da uguši nezavisne medije koji previše detaljno istražuju navode o korupciji.

Ovakvo ponašanje je slično potezima Erdogana u Turskoj i Putina u Rusiji. Ako je Vučićeva vlada sposobna da ovako nešto radi medijima koji je istražuju, za šta je onda sve sposobna? I zašto je toliko brine rad KRIK-a?

Čini se da bi KRIK-ovi pažljivo istraženi tekstovi o korupciji mogli da budu tek vrh ledenog brega.


Dru Salivan je urednik i suosnivač međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project.

 Foto: KRIK 
Preuzeto sa: KRIK

1 komentar za: “Srpski tabloidni borbeni pas služi moćnim gospodarima

  1. Igor

    uvek sam bio mišljenja, samo uz pomoć zdrave logike, da je veza Vlada RS—>BIA,VBA—>Informer,Pink, Kurir (i ostale žuta štampa i programi)—>Tužilaštvo i sudstvo jedna jaka veza kojoj je jedini cilj pljačkanje države i sticanje materijalnog, bez obzira na bilo kakve posledice. Njima je potreban Vučić jer on to dozvoljava, a ovo se neće rešiti do momenta dok se VBA ne rasformira i dok se ne otvore svi navodno „tajni“ dosijei i dok se opljačkano u bilo kom obliku ne vrati u socijalno društvo. I da ma šta ko mislio lustracija je preko potrebna.

    22. мар 2016. at 20:59

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend