20. okt 2014.

Živković: Posle incidenta sa dronom, masovni hakerski udar na Srbiju

utakmicaPosle prekida fudbalske utakmice Srbija – Albanija, zbog drona sa zastavom takozvane „velike Albanije“, usledio je masovni hakerski udar na medijski prostor Srbije, koji su organizovali Albanci, izjavio je predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije Zoran Živković.

U utorak posle 21 sat, na meti odlično organizovane hakerske zajednice našli su se sajtovi svih relevantnih medija u našoj zemlji, a samo jedan je ostao „netaknut“, rekao je Živković za Novosti.

On je naveo da je takozvani DDoS napad na Srbiju izveden sa otprilike 1,5 miliona kompjutera iz celog sveta i Albanci to nisu mogli samostalno da urade, ali su mogli da plate.

U utorak posle 21 sat, na meti odlično organizovane hakerske zajednice našli su se sajtovi svih relevantnih medija u našoj zemlji, a samo jedan je ostao „netaknut“.

Govoreći o ceni koju je albanska strana morala da plati „nekome“, Živković je naveo da je srednja vrednost DDoS napada 100.000 dolara za jedan sat.

On je uveren da je ovaj napad plaćen nekoj od hakerskih najamnih organizacija, koje pod kontrolom svojih „bot programa“ imaju milione računara, što vlasnici i neznaju, i da preciznost napada i odabir ciljeva govore da je sve brižljivo isplanirano.

Prema njegovim rečima, napad je trajao nekoliko sati i bio je jači od 35 gigabita u sekundi, što je nezabeleženo na našim prostorima.

Vrh napada se, prema analizi koju je napravio Živković, dogodio u 21.30 sati, kada je „napadač“ bombardovao servere srpskih medijskih kuća sa 40 gigabita u sekundi i samo jedan naš dobro zaštićeni sajt je izdržao, dok su ostali makar povremeno javljali da su blokirani, odnosno prezagušeni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend