12. jun 2016.

Živojin Rakočević: UNS podržava želju porodice Pantić

Član Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) i dobitnik Nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ za 2004. godinu Živojin Rakočević, povodom današnjeg zahteva porodice Milana Pantića da joj se ustupi pravo na izbor dobitnika nagrade, izjavio je danas da UNS podržava želju porodice da dobije više udela u odlučivanju prilikom dodele nagrade

Porodica Milana Pantića danas je, prilikom obeležavanja 15 godina od njegovog ubistva,zatražila od predstavnika žirija za dodelu Nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ da im ustupe pravo na izbor dobitnika, „kako se ne bi dalje ugrožavalo sećanje na žrtvu koju je on dao za slobodu novinarstva u Srbiji“.

Podsetimo, prvi put od ustanovljavanja Nagrade za novinarsku hrabrost 2002. godine, ona nije dodeljena. UNS se, zbog netransparentnog rada i odlučivanja o nagradi, a nakon odluke da se ona ne dodeli, povukao iz žirija.

„Za ovih 15 godina UNS se borio da se dokaže istina kada je u pitanju ubistvo Milana Pantića. Vrlo je važno što sada imamo naznake da bi moglo biti pomaka u istrazi. Milan Pantić je čovek koji je pomislio da je došla sloboda i da može da piše i istražuje slobodno. Ubili su ga oni koji su se plašili njegovog rada. Zločin je izvršen u malom mestu gde se sve zna i zbog toga je on još strašniji“, rekao je Rakočević na obeležavanju godišnjice ubistva Pantića u Jagodini.

On je, obraćajući se porodici Pantić i prisutnima rekao da „ne postoji mogućnost da se slučaj Pantić zaboravi jer je Pantić radio za istinu, a istina je u ovom slučaju važnija i starija od svih udruženja i nesuglasica“.

Podsetimo, Pantić je ubijen 2001. godine nakon serije tekstova objavljenih u „Večernjim novostima“ o kriminalu u pomoravskom regionu, zloupotrebama u privatizacijama i radu opštinskih vlasti.

Na inicijativu UNS-a 2011. godine u Jagodini je postavljen spomenik Milanu Pantiću, a godinu dana ranije, takođe na inicijativu UNS-a, trg u Jagodini dobio je ime po ubijenom kolegi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend