26. okt 2016.

Zoranu Sekuliću uručen orden Legije časti

zoran_sekulic_mcrs

Direktoru novinske agencije Fonet Zoranu Sekuliću u Ambasadi Francuske u Beogradu uručen je orden Francuske Legija časti u rangu viteza

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro rekla je da je predsednik Francuske Fransoa Oland odlučio da Sekuliću uruči to visoko priznanje zbog njegovog angažovanja u službi odbrane razvoja medija i njihove nezavisnosti u Srbiji i u Evropi.

Kako kaže, Sekulić je posvetio karijeru svojoj strasti – novinarstvu.

„Političkim neprijateljstvima i sukobima koji su obeshrabrili mnoge Vi umete da se suprotstavite s mnogo lične snage, dostojanstva i hrabrosti, držeći do slobode govora kojoj ste oduvek bili verni. I u tim vremenima, vaš rad počiva na principu koji je izrazio pisac Žak Prever – ‘Kada istina nije slobodna, sloboda nije istinita'“, rekla je Kristin Moro.

Ona je navela da je Sekulić tokom karijere duže od 30 godina uspešno primenio brojne inovacije u oblasti medija i prepoznao potencijal svetskih tehnologija na polju informacija i medija i razvoju digitalnih i mudimedijalnih sadržaja, a bio je i predstavnik medijske scene Srbije prilikom kreiranja zakona koji se odnose na tu oblast.

„Vaše aktivnosti su doprinele otvaranju Srbije ka svetu i boljem prepoznavanju Srbije u svetu. Vi doprinosite promovisanju vrednosti koje je Francuska podržavala kroz istoriju i koje smatra osnovama demokratije, a to su sloboda štampe i izražavanja“, rekla je francuska ambasadorka.

Osim toga, ambasadorka je istakla da je Zoran Sekulić doprineo promovisanju vrednosti koje je Francuska podržavala kroz istoriju i koje smatra jednom od osnova demokratije.

“Naravno, govorim o slobodi štampe i slobodi izražavanja. Funkcija štampe je važna za demokratski sistem. Ona doprinosi obrazovanju građana dajući im, pored golih činjenica, i objašnjenja vezana za kontekst, uzroke i perspektive. Ako se novinar poštuje i ako on može slobodno da obavlja svoj posao, on time građanima daje oruđa koja su mu potrebna kako bi pravili razumne izbore koji se tiču njihove budućnosti i budućnosti njihove zemlje”, navodi Kristin Moro.

Zoran Sekulić je prilikom uručenja nagrade rekao da je odluka francuskog predsednika da Legiju časti dodeli novinaru iz Srbije potvrda univerzalnog karaktera vrednosti kao što su sloboda misli, izražavanja i sloboda medija.

“Primam visoko priznanje Republike Francuske sa osećanjem neizmerne časti, zahvalan što ste ordenom Legije časti trajno učinili ponosnim i mene i moje pretke i moje potomke. Što ste mojem životnom i radnom veku, ali i novinarskom i ličnom poštenju i hrabrosti svih mojih višedecenijskih saradnika i profesionalnih istomišljenika, dali poseban smisao i ohrabrenje”, istakao je Sekulić.

Direktor agencije Fonet dodao je da građani Srbije zaslužuju bolje medije i bolje novinarstvo koje je znalačko i odgovorno, kao i urednike i vlasnike koji rade u javnom interesu i ne trguju uverenjima, i zahvalio svim bivšim i sadašnjim zaposlenim radnicima Foneta, kao i porodici.

„Dok kriza potresa temelje evropskog mirovnog projekta ujedinjenja Francuska pokazuje da visoki principi slobode ne smeju biti dovedeni u pitanje. Ovo priznanje shvatam kao poruku Francuske da ti principi važe za Srbiju, kao razgraničenje onoga što je slobodno ali odgovorno novinarstvo i onoga što nije“, rekao je Sekulić.

Na svečanosti u ambasadi Francuske prisutni su bili poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, zaštitnik građana Saša Janković, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Predić, predstavnica OEBS-a u Srbiji zadužena za medije Gordana Janković, brojni urednici srpskih medija i ličnosti iz javnog života Srbije.

“U ovom svečanom trenutku bilo bi neprikladno, ne bi bilo viteški, da pominjem probleme sa kojima su suočeni novinari i mediji u Srbiji. Zato i neću govoriti o pritiscima, uticajima i kontroli medija, njihovih vlasnika, urednika i novinara, banalizaciji i primitivizmu. Neću govoriti o vređanju, pretnjama i kampanjama protiv neistomišljenika, strahu i masovnim kršenjima etičkog kodeksa . Neću govoriti ni o ukidanju prostora za javni kritički dijalog o ključnim problemima društva i marginalizovanju najboljih u profesiji, ni o endemskoj servilnosti i kukavičluku medija, niti o nedoslednoj primeni medijskih zakona. Konačno, neću porediti sadašnjost ni sa devedesetim, ni sa godinama tranzicije, jer problemi slobode medija i slobode izražavanja kroz vreme menjaju samo formu, intenzitet i mehanizme uticaja, od onih opasnih po život, do sofisticiranih, nevidljivih i bez otisaka prstiju”, ističe Sekulić.

“Srbija ima novinare i urednike dorasle tim visokim ciljevima, potrebno ih je vratiti u centar medijske scene i pustiti da rade slobodno, profesionalno i odgovorno. Na dobrobit i javnosti i društva u celini, konačno i u najboljem interesu države koja teži stabilnosti, razvoju i napretku, koja pretenduje da bude moderna evropska demokratija”, dodaje on.

Kako kaže, ovaj orden deli sa svim FoNetovcima, sadašnjim i bivšim, ali i Sekulićima – Ljiljani, Petru i Đorđu.

“Za nepune 23 godine bilo ih je više od 600, koji su, uz ogromna odricanja, profesionalna i egzistencijalna, istrajavali i istrajavaju, neumorno radeći novinarski, urednički, snimateljski, fotoreporterski, montažerski i menadžerski posao časno i pošteno”, navodi Sekulić.

Ostim toga, istakao je da je “ponosan na Francusku kao što je ona ponosna na njega”.

Počastvovan sam što me je uvrstila u plejadu uglednih ličnosti, časnih dobitnika ovog visokog priznanja. Ponosan sam i na moju Srbiju, onu razboritu, čestitu i dostojanstvenu, Srbiju stabilnih demokratskih institucija, Srbiju sloboda i prava, tolerancije i pomirenja. Ponosim se i neistomisljenicima, onima koji još ne dele ove vrednosti i ideale, jer sam uveren da će, čak i protivno svojoj volji, prihvatiti da je ovaj orden priznanje i za Srbiju. Za pristojnu, uspravnu i modernu Srbiju, prirodnog, poštovanog i ravnopravnog člana evropske porodice, Srbiju kojoj se nadam, koju očekujem, kojoj verujem i od koje ne odustajem”, zaključio je Sekulić.

Zoran Sekulić rođen je u Beogradu 1958. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1981, a godinu dana kasnije počeo je profesionalnu novinarsku karijeru kao saradnik u Radio Beogradu (Program 202).

Od 1983. do 1993.godine radio je kao novinar i urednik u Novinskoj agenciji Tanjug.

Zbog neslaganja sa uređivačkom politikom Tanjuga, u jesen 1992. godine podneo je ostavku na mesto urednika političke rubrike, a u novembru sledeće godine napustio je tu agenciju. U februaru 1994. godine pokrenuo je FoNet.

Predsednik je Upravnog odbora Asocijacije medija, najvećeg poslovnog udruženja štampanih i onlajn medija u Srbiji, član Međunarodne federacije novinara, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO Beč).

Bio je pregovarač medijske zajednice (Asocijacija medija, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) sa Vladom Srbije, prilikom izrade Medijske strategije u septembru 2011.godine.

Nagrađen je, kao OEBS Ličnost 2012.godine, za doprinos medijskim reformama u Srbiji.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend