06. apr 2017.

Nemačka štampa: Uspeh krajnje agresivne kampanje

Štampa na nemačkom jeziku povodom pobede predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na izborima za šefa države danas piše da je upalila "krajnje agresivna" kampanja oslonjena na skoro sve medije i konstatuje da je pobednik izbora političar cenjen i na Istoku i na Zapadu.

Frankfurter Algemajne Cajtung navodi da je u krajnje agresivnoj predizbornoj kampanji najveći deo medija nekritički podržavao Vučića i klevetao opozicione kandidate.

Određeno dejstvo je imala i činjenica da je Vučić u vrućoj fazi predizborne kampanje bio gost nemačkog kancelara Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tako je mogao da se predstavi kao političar koji je, poput pokojnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, ugledan i na Istoku i na Zapadu. To je upalilo, posebno kod starijih birača, koji se sećaju Jugoslavije i idealizuju to vreme, piše Frankfurter Algemajne Cajtung.

List ocenjue da se Vučićeva popularnost delom temelji i na određenim ekonomskim uspesima.

Nezaposlenost opada, između ostalog i jer mnogi mladi napuštaju Srbiju. Pravosuđe važi za korumpirano i zavisno od političkih instrukcija. Zato opozicionari pozivaju Evropsku uniju da pažljivije prati događaje u Srbiji, navodi frankfurtski list.

Berlinski Velt piše da je Vučić „dugo u politici, a njegova prošlost izuzetno sporna“, javio je Radio Dojče Vele.

Tokom režima Slobodana Miloševića, čiji ratovi su vodili u smrt desetine hiljada ljudi, Vučić je bio ministar informisanja. Kasnije je podržavao ultranacionaliste, a 2008. je pristupio Srpskoj naprednoj stranci, čiji je danas predsednik. Predstavlja se kao proevropski reformator koji žestoko, ali pravedno, čini sve da se njegova zemlja dobro razvija, navodi Velt.

Zidojče Cajtung tvrdi da Vučić uživa poverenje EU, Vašingtona i Angele Merkel kao garant saradnje posvađanih zemalja u Jugoistočnoj Evropi.

Vučić hoće da Srbiju povede u EU i zadrži tesne odnose sa Rusijom. Bivšeg ultranacionalistu koji se predstavlja kao proevropski političar opozicija optužuje da se služi zastrašivanjem birača i da je ućutkao medije. Očekuje se da će Vučić ojačati ustavnu ulogu predsednika, slično Redžepu Tajipu Erdoganu u Turskoj, piše Zidojče Cajtung.

Bečki Standard navodi da Vučić sebe vidi kao nezamenljivog i predstavlja se kao spasilac Srbije i garant stabilnosti u regionu.

Za očekivati je da Vučić i kao predsednik ostane premijer u senci i da preko svoje stranke zadrži u rukama konce institucija, piše bečki list.

Vučić godinama sprovodi politiku štednje. Kada je 2014. postao premijer, Vučić je smanjio plate i penzije u javnom sektoru, kao i deficit. Ali, i dalje nema strukturnih reformi, ni transparentnosti. Može da se odlično proda pošto dominira u medijima. Kada čuje kritiku, Vučić odmah prelazi u ofanzivu, ali je geopolitički orijentisan više ka EU, nego prema Rusiji, navodi Standard.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend